Annonse
Norsk laks er friskmeldt fra koronamistankene i Beijing. Men problemene er ikke over for sjømatnæringen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
Fiskeriministeren

Norsk laks er ikke skyld i ny koronasmitte i Kina

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er den kinesiske ambassaden enig i denne konklusjonen. Ingebrigtsen hadde tirsdag et møte med kinesiske diplomater. 

– Uttalelsene fra kinesiske smittevernseksperter er i tråd med norske fagmyndigheters konklusjon om at det er svært lite sannsynlig at smitte kan overføres via mat eller vann. Vi håper dette vil bidra til at eksport av norsk laks til Kina etter hvert kan gå som normalt igjen, sier Ingebrigtsen.

De siste dagene er det blitt påvist 137 nye tilfeller av smitte i den kinesiske hovedstaden, 31 av dem det siste døgnet. Flere supermarkeder fjernet mandag laks fra hyllene etter at det ble funnet koronavirus på et skjærebrett for importert laks.

Rykteflom

Men selv om det ikke lenger er mistanke om at viruset har kommet via norsk laks, kjemper norske sjømatbedrifter mot koronaryktene i Beijing, melder  NRK.

Avisen South China Morning Post skriver onsdag at Kina har stanset importen av laks fra Europa, og flere norske sjømatbedrifter melder at de ikke får levert sine produkter.

– Vi får rapporter om kanselleringer av ordre av fersk laks til markedet som følge av tiltakene for testing av matvarer som nå er satt i verk, sier fiskeriutsending Victoria Braathen til NRK.

I dialog

Mattilsynet skriver på sine nettsider at det ikke er noen bekreftede tilfeller av at koronaviruset har blitt spredt via matsmitte, importert mat eller vann. Tilsynet understreker at det er trygt å spise fisk og sjømat fra Norge. De understreker også at oppfatningen blant ekspertene er at å bli smittet via mat og drikke uansett er svært usannsynlig.

– Vi har en konstruktiv dialog med kinesiske matmyndigheter. Sammen med Mattilsynet og næringen gjør vi det vi kan for å bidra til at norsk laks kan eksporteres som normalt, men det er grunn til å tro at dette vil ta noe tid, sier fiskeriministeren.

 

Annonse
Annonse