Annonse
Assisterende jordbærforedler og jurymedlem Bjarne Kjøs inspiserer jordbærplantene. Foto: Caroline Roka / Matmerk
Assisterende jordbærforedler og jurymedlem Bjarne Kjøs inspiserer jordbærplantene.  Foto: Caroline Roka / Matmerk  

Norges nye jordbær skal få navn


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse i regi av Nyt Norge og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

I juryen sitter blant andre landbruks- og matminister Olaug Bollestad og tv-kokk Wenche Andersen med flere.

I over 13 år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tro på.

– Det er lite som smaker så deilig som friske norske jordbær. Med så gode smakanmeldelser ligger den nye sorten an til å bli en slager, sier Bollestad.

– Skal bæret virkelig slå an, må det også ha et fengende navn som vi husker. Jeg gleder meg til vi skal døpe jordbæret i juni. Kanskje er dette en ny storfavoritt hos det norske folk, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.   

På høyde med Korona

– I tester er denne nye sorten smaksmessig på høyde med den norske folkefavoritten Korona, forteller en stolt og fornøyd Bjarne Kjøs, jordbærforedler hos Graminor og jurymedlem.

Den nye sorten, som inntil videre kalles GN07.59.2, har også god skallstyrke. Det borger for god kvalitet helt fram til forbruker.

At bæret er gjennomfarget rødt, gjør det også delikat og godt egnet i for eksempel syltetøy, sorbét eller smoothie, ifølge utviklerne.

Roser norske forskere

Bollestad er opptatt av friske planter nå i FNs internasjonale år for plantehelse. Hun berømmer norske sortsutviklere og forskere for jobben de gjør:

– Å legge til rette for økt norsk produksjon av frukt, bær og grønnsaker er en hovedprioritering for meg som landbruks- og matminister. Da må vi ha plantesorter som er utviklet og tilpasset for forskjellige dyrkingsforhold i Norge. I tillegg er det viktig at vi skal ha friske matplanter, som gir oss trygg mat å spise, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Sortsutvikling henger nøye sammen med beredskapsarbeid i landbruket. Når klimaet endrer seg, sørger sortsutviklerne for at vi har tilpassede matplanter som tåler de nye dyrkingsforholdene og som gir norske råvarer av høy kvalitet med god smak, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Nå gleder Bollestad seg til å se forslagene strømme inn fra hele landet. Premien er er 5.000 kroner og fem kasser jordbær levert på døra. Forslag må sendes inn innen 1. juni, og du kan levere ditt forslag her.

 

Annonse
Annonse