Annonse
Vinner av navnekonkurransen Elin Børter-Eriksson og sortsutvikler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs døpte det nye jordbæret Lykke.
Vinner av navnekonkurransen Elin Børter-Eriksson og sortsutvikler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs døpte det nye jordbæret Lykke.  

Norges nye jordbær heter Lykke


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Det var Matmerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste navnekonkurransen i mai.

Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6.000 forslag til navn, og av disse var det 2.763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Forbedret smak

– Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av juryen.

I juryen satt Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs hos Graminor, og disse tre døpte bæret for Lykke.

 «For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær. Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende. GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke», heter det i juryens begrunnelse.

Populært navn

Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at «Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt».

Hun fikk overrakt en jordbærpremie, samt en videohilsen fra landbruksministeren. Jordbæret Lykke vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021. Dåpen ble foretatt på Øverland Andelslandbruk.

Startet i 2007

– En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs.

En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet.  Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom, og det er dette som nå har fått navnet Lykke.

Annonse
Annonse