Annonse
I dag starter årets lønnsoppgjør for kjøttindustrien. Bildet er fra Fatland slakteri på Furuset i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I dag starter årets lønnsoppgjør for kjøttindustrien. Bildet er fra Fatland slakteri på Furuset i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix  

Nå starter lønnsoppgjøret i mat- og drikkenæringen


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

– Det viktigste er nå at bedriftene unngår kostnadsmessige tillegg i overenskomstene. Det er et stort mangfold innenfor medlemsmassen i NHO Mat og Drikke, så vår oppfordring vil være at eventuelle tillegg må skje lokalt. Rammen på 1,7 prosent er allerede satt etter frontfagsforhandlingene. Den forholder vi oss til, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN) er sentrale motparter i høstens utsatte lønnsoppgjør. Foto: Hans Petter Asbjørnsen og Ilja C. Hendel
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN) er sentrale motparter i høstens utsatte lønnsoppgjør.Hans Petter Asbjørnsen og Ilja C. Hendel  

Hovedresultatene i frontfaget, som normalt legger klare rammer for de andre sentrale oppgjørende utover høsten, ser slik ut:

Med virkning fra 1. april gis det et generelt tillegg til alle på kr 0,50 per time

  • Overenskomstens satser (skifttillegg etc.) heves med 6,3 prosent

  • Minstelønnssatsene heves med mellom kr 7,50 og kr 8,50

  • Den lavtlønte tekodelen (minstelønn 140,63) får et løft med et ekstra tillegg på kr 1,50 per time med virkning fra 1. april og et kraftig løft i ansiennitetsstigen

LES MER | Forventer minst 7,50 mer i timen i minstelønn

Matbransjens frontfag

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN), NHO Mat og Drikkes motpart i forhandlingene. Hun kaller kjøttindustrien «matbransjens frontfag».

Hun forventer reelle forhandlinger, men ønsker ikke å gå ut med kravene i forkant av forhandlingene.

Dette sier Jarle Wilhelmsen, NNNs tariffansvarlige, til organisasjonens hjemmeside:

– Våre krav til årets tariffoppgjør ble utformet før koronautbruddet, men er fortsatt like aktuelle nå. Vi forventer en minstelønnsheving. Etter resultatet i frontfaget forventes det at også vi finner løsninger i våre bransjer. Vi tror ikke at dette blir enkelt, men vi skal finne gode løsninger sammen, det har vi troen på.

Høstens datoer

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør, det betyr at partene ikke bare forhandler om lønn, men også øvrige vilkår i tariffavtalen.

NHO Mat og Drikke er den sentrale arbeidsgiverorganisasjonen i næringsmiddelindustrien. Hele 17 tariffavtaler skal forhandles: 12 med Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN) og 2 med Fellesforbundet. De tre siste er med Norske Meierifolks Landsforening (NML), Fagforbundet og Veterinærforbundet.

  • 14.-15. september. Kjøttindustrien, NNN

  • 16.-17. september: Bryggeri og drikkevare, NNN

  • 21.-22. september: Baker og konditor, NNN

  • 23.-24. sept.: Meieriindustrien, NNN og NML

  • 7.-8. oktober: Egg og fjærfe, NNN, og Margarinfabrikkene, NNN

  • 12.-13. oktober: Mat- og drikkevareindustrien, NNN

  • 13.-14. oktober: Naturbruk (skog), Fellesforbundet

  • 14.-15. oktober: Møller og fòr, NNN

  • 21.-22. oktober: Melkebehandlende industri, NNN og sjokolade og snacks, NNN

  • 26.-27. oktober: Idun, NNN og vin og brennevin, NNN

  • 27.-28. oktober: Jordbruk og gartneri, Fellesforbundet

Forhandlingsdatoer med Fagforbundet og Veterinærforeningen kommer i november 2020.

 

Annonse
Annonse