Annonse
Norske kyr må melke mer under pandemien enn ellers. Her er ei ku på Bygdøy kongsgård i Oslo. Foto: Berit Roald | NTB
Norske kyr må melke mer under pandemien enn ellers. Her er ei ku på Bygdøy kongsgård i Oslo. Foto: Berit Roald | NTB

Nå produseres det for lite melk


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Etter at melkeforbruket har økt under pandemien må norske kuer bli melket tolv måneder i året i stedet for normalt ti, skriver NRK.

Betalt for å slutte

Før koronaviruset rammet verden var melkeforbruket i Norge synkende og staten måtte gripe inn for å redusere produksjonen. Løsningen ble å kjøpe ut melkekvotene til 400 bønder, altså å betale dem for å slutte med melkeproduksjon.

Men under koronautbruddet har melkeforbruket gått motsatt av det som var forventet.

Bommet på anslagene

– Det har vært en krevende situasjon. Vi regnet med å selge mindre melk i 2020 enn i 2019 og derfor tok vi ned produksjonen. Slik gikk det ikke, sier konserndirektør Johnny Ødegård i Tine til NRK.

Han tror norske forbrukere i større grad har søkt til tradisjonelle matvarer under pandemien.

Så for å kompensere for det økte forbruket må bøndene melke de kuene som er igjen hele året, mot ti måneder ellers. På meieriene er det mer arbeid og mindre fri.

Annonse
Annonse