Annonse
Økning i matvareprisene trakk konsumprisindeksen opp i juli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Økning i matvareprisene trakk konsumprisindeksen opp i juli.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Matvareprisene trakk konsumprisindeksen opp


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,7 prosent fra juni til juli. Matvareprisene, som steg med 3,3 prosent, bidro særlig til økningen.Indeksen har gått opp 1,3 prosent siden juli 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

De siste fem årene har matvareprisene i snitt gått opp med 3,1 prosent i juli.

− Prisøkningen i juli var som forventet, og ligger på et nivå som er helt vanlig på denne tiden av året, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Matprisene justerer seg etter et fast mønster. Prisene går ned i typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, og justerer seg opp i andre perioder av året.

− Prisene fra leverandørene justeres vanligvis opp i juli. Derfor er juli en måned hvor matprisene vanligvis stiger, fortsetter Størksen.

Tallene fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfri drikke har gått opp med 2,2 prosent de siste 12 månedene. Samtidig bidrar strømprisene til å holde konsumprisveksten generelt lav. Når konsumprisindeksen justeres for strømpriser og avgiftsendringer, har prisene for varer og tjenester økt med 3,5 prosent de siste 12 månedene.

− Sterk konkurranse bidrar fortsatt til å holde prisene på mat og drikke nede, avslutter Størksen.

De fleste varegruppene hadde en oppgang i juli. Unntaket er klær og skotøy som gikk ned 2,8 prosent. 

Også i juli er konsumprisindeksen påvirket av myndighetenes koronarestriksjoner. Tjenester der tilnærmet all konsum har falt bort utgjør om lag 2,5 prosent av total KPI.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg med 3,5 prosent fra juli 2019 til samme måned i år. Fra juni til juli var det en nedgang på 0,9 prosent.

Annonse
Annonse