Annonse
Prisutviklingen på matvarer var den viktigste årsaken til at prisene har steget 1,7 prosent det siste året. Foto: Heiko Junge | NTB
Prisutviklingen på matvarer var den viktigste årsaken til at prisene har steget 1,7 prosent det siste året. Foto: Heiko Junge | NTB  

Matvareprisene opp 4,5 prosent


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,7 prosent fra oktober 2019 til oktober i år, og prisutviklingen på matvarer var den viktigste årsaken til dette, ifølge tallene fra ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene på matvarer har steget med 4,5 prosent det siste året, men også økte priser på biler, møbler og innrednings- og dekorasjonsartikler bidro til tolvmånedersveksten.

I motsatt retning trakk strømprisene, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 24,1 prosent lavere sammenlignet med oktober i fjor.

Også blant annet prisnedgang på klær og drivstoff bidro også til å dempe oppgangen i KPI denne perioden.

Billigere mat

Prisfall på matvarer var derimot den viktigste bidragsyteren til å dempe oppgangen i KPI i oktober.

Prisene på matvarer falt 1,1 prosent i oktober. Her var det særlig prisnedgang på frukt, sukkervarer og grønnsaker som bidro til nedgangen.

Økte strømpriser 

Fra september til oktober steg KPI med 0,3 prosent, og økte strømpriser var den største bidragsyteren til dette. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 6,5 prosent i oktober.

Men nivået på strømprisene er fortsatt lavere enn på samme tid i fjor.

Av andre ting som bidro til oppgang i KPI i oktober var prisene på klær og sko (2,1 prosent) samt møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler (3,7 prosent).

Det ble også målt økte priser på innenriksflyginger i oktober.

 

Annonse
Annonse