Annonse
Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen i Oslo sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Arne Kongsnes
Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen i Oslo sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad under et besøk der like før pandemien brøt ut.  Foto: Arne Kongsnes  

Matsentralene trenger mer mat


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

– Jeg oppfordrer bedrifter som har mulighet, til å levere mer overskuddsmat til matsentralene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.

Vil du donere mat fra din bedrift til en matsentral? Her finner du mer informasjon om hvordan.

Behovet har økt kraftig

De sju matsentralene i Norge leverer overskuddsmat fra produsenter, grossister og dagligvarebutikker til ideelle organisasjoner.

Organisasjonene gir maten videre til vanskeligstilte personer. Behovet for mat har økt med 70 prosent så langt under pandemien, mens matsentralene har fått inn 30 prosent mer mat enn tidligere.

En fersk rapport viser at matsentralene har delt ut mer mat til vanskeligstilte mennesker under koronautbruddet, samtidig som økte mengder mat som sto i fare for å bli til matsvinn, er blitt reddet.

– Jeg synes det er kjempeflott at bedrifter har snudd seg rundt og levert mer overskuddsmat til matsentralene. Matsentralene og de veldedige organisasjonene har distribuert all denne maten til vanskeligstilte personer. De gjør alle en kjempeviktig jobb, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Samarbeider med lokale kjøkken

Blant annet har matsentralene i Oslo og Bergen samarbeidet med lokale kjøkken om å benytte denne maten til ferdigretter som er blitt distribuert til trengende.

Eksempler på overskuddsmat sentralene mottar: Mat med feil på emballasje, kort holdbarhet, overproduksjon, pakningsendringer, sesongvarer og varer som er gått ut av sortiment.

Landbruks- og matdepartementet har for 2020 bevilget 7,8 millioner kroner til Matsentralen Norge som er en paraplyorganisasjon for alle landets 7 matsentraler. I 2019 omfordelte nettverket av matsentraler 2.627 tonn mat som tilsvarer over 5,25 millioner måltider.

Matsentralene i Norge

Nettverket har sju matsentraler som dekker Norge fra Grimstad i sør til Tromsø i nord:

Kilde: matsentralen.no

 

Annonse
Annonse