Annonse
Vegard Kjuus i Meny overrekker 50.186 kroner til Ingunn og Johan Anstensrud i Den Sorte Havre. Foto: Michael Johnsen.
Vegard Kjuus i Meny overrekker 50.186 kroner til Ingunn og Johan Anstensrud i Den Sorte Havre.  Foto: Michael Johnsen  

Lokalmatprodusentene får 10 millioner ekstra fra Meny


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Meny senket prisen på mer enn 3.000 lokalmatprodukter. 10 prosent av salgsinntektene i april skal gå tilbake som et kontantbidrag i en vanskelig periode.

Kraftig salgsøkning

Meny solgte matskatter for 102 millioner kroner bare i april, hele 15 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor.

Meny-sjef Vegard Kjuus takker kundene for at de har kjøpt ekstra mye lokalmat i april. Det betyr at han kan gi kr. 10,2 millioner tilbake til småskalaprodusentene. Foto: Michael Johnsen
Meny-sjef Vegard Kjuus kan gi 10,2 millioner tilbake til småskalaprodusentene. Foto: Michael Johnsen  

– De ekstra millionene utgjør veldig mange oster, pølser, kornprodukter og andre unike produkter. Vi er glade for at kundene har tatt oppfordringen vår om å legge flere matskatter i handlekurven. Vi må hjelpe lokalmatprodusentene med å overleve i en tøff tid. De representerer arbeidsplasser, matkultur og matmangfold, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding. 

I snitt 26.000 i støtte

Av de 10,2 millionene som skal utbetales basert på aprilomsetningen, fordeles drøye 7 millioner direkte til 275 av Menys lokalmatprodusenter. De får fra 500 kroner og opp til 820.000. Snittutbetalingen er på 26.000 kroner.

LES MER | Fire kan bli Årets lokalmatgründer

Vestfold og Telemark er det fylket hvor lokalmatprodusentene får mest tilbake, totalt 1,6 millioner, mens de tre enkeltaktørene som får mest er pølsemaker A. Idsøe i Stavanger, ande- og kyllingprodusent Gårdsand på Revetal i Vestfold og økologisk meieriprodusent Rørosmeieret i Trøndelag.

De resterende 3 millionene er satt i et fond som uavkortet går til å støtte lokalmatprodusenter. Disse pengene kommer fra omsetningen til større aktører, som ikke regnes som lokalmatprodusenter, men som har enkelte matskatter i sitt sortiment, samt fra en håndfull lokalmatprodusenter som har takket nei til pengene med argument om at andre trenger dem mer.

Kjenne matens opprinnelse

– Vi opplever en fantastisk dugnadsånd småskalaprodusentene imellom. I tillegg har salget av matskatter gått over all forventning. Nordmenn vil ha, kanskje mer enn noen gang, norsk og kortreist mat. De vil gjerne vite hvor maten kommer fra og kjenne dens historie, sier Kjuus.

Med koronakrisen stengte viktige salgskanaler ned, som hoteller, restauranter og gårdsutsalg. Lokalmatprodusentene opplevde at opptil 60 prosent av omsetningen forsvant over natten. Dagligvare ble en av få salgskanaler, og derfor iverksatte meny tiltak i slutten av mars.

Står for den reelle innovasjonen

Han er tydelig på at lokalmatprodusentene er svært viktige, av flere grunner.

– For det første står de for den reelle innovasjonen i norsk dagligvare, ta for eksempel Hvasser Asparges, som med pengestøtte fra Meny, nå i mai har dyrket frem de første hvite aspargesene i Norge. For det andre er de spydspisser i bærekraftige produksjonsmetoder, som for eksempel Skjærgaarden Gartneri med sitt biokullanlegg. Mat-Norge blir fattigere uten lokalmatprodusentene. De skaper også arbeidsplasser, ivaretar mattradisjoner og gir matglede i verdensklasse, sier Kjuus.

LES MER | Norges første hvite asparges

Passerer milliarden

I 2019 økte Menys salg av lokalmat med 5,9 prosent mot året før. I år vil Meny nå en omsetning på over en milliard kroner for denne varekategorien.

 

Annonse
Annonse