Annonse
Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. – Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden. Foto: Matmerk
Statsråd Bollestad fikk overlevert en 1-meters pølse fra Metervare. – Tusen takk! Nå blir det enkelt å holde 1-meters regelen, var kommentaren fra statsråden.  Foto: Matmerk

Lokalmat midt i Oslo

Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise forbrukere veien til unike norske matopplevelser, skriver Matmerk i en pressemelding.

Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter. 

– Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som gir oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen.

Kåret av fagjury

Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetmerket. Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene.

– Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele sju produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norge, fortsatte statsråd Bollestad. 

Pølsefest fra Metervare

Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønner for å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus.

– Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelaget, forteller eier Tommy Østhagen.

Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer.

Winther – et ysteri på Aker Brygge

Siri Helen Winther (t.h.) og gjengen på Winther Ysteri mottok tre Spesialitetsmerker fra Matmerk. Foto: Matmerk
Siri Helen Winther (t.h.) og gjengen på Winther Ysteri mottok tre Spesialitetsmerker fra Matmerk. Foto: Matmerk  

Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres.

– Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther.

Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award. 

Vinnerproduktene

Her er fagjuryens begrunnelser:

Winther Ysteri fikk tildelt Spesialitet for:

  • Snøball: Ferskosten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk.

  • Snøball med fløtekjerne: Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.  

  • Snøfall: Fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig. 

Metervare fikk tildelt Spesialitet for:

  • Sotahjørnet: Håndverkssalami der det benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag fem uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse.

  • Inkognito: En salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistens. Krydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt, og dette er en norsk salami i særklasse.

  • Leverpostei: I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien.

  • Urtegata: Bratwurst med urter. Det benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistens, innbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak.

 

 

Annonse
Annonse