Annonse
Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug fra Opinion AS presenterer trendrapporten under åpningen av Smak 2020 hos 100-årsjubilanten Norges Varemesse tirsdag formiddag. Foto: Arne Kongsnes
Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug fra Opinion AS presenterer trendrapporten under åpningen av Smak 2020 hos 100-årsjubilanten Norges Varemesse tirsdag formiddag. Foto: Arne Kongsnes
Smak og Holdbar 2020

Langt igjen for matnasjonen Norge

I formiddag fikk landbruks- og matminister Olaug Bollestad trendrapporten som skal vise veien for å bygge Norge som matnasjon fram mot 2030.

Bare hver femte nordmann regner Norge som en av verdens fremste matnasjoner, viser tallene fra undersøkelsen.

Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug fra Opinion AS presenterte rapporten, som er utarbeidet av Opinion AS på oppdrag fra Smak 2020, NHO Reiseliv, Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge, under åpningskonferansen på Smak 2020.

Verdens topp tre

Opinions spørreundersøkelse gir disse svarene for hvilke land nordmenn mener kvalifiserer til betegnelsen matnasjon. Her er topp tre:

  • 1. Frankrike 57 prosent

  • 2. Italia 51 prosent

  • 3. USA 25 prosent

Mer overraskende er det kanskje at bare 22 prosent mener Norge i dag allerede er en matnasjon i internasjonal sammenheng.

LES MER | Samler 30.000 fra hele Mat-Norge

Svenskene levnes liten ære, bare 3 prosent av de spurte mener Sverige er en matnasjon.

Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlige for å utforme strategien om Matnasjonen Norge.

Regjeringens visjon for matnasjonen: «I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse.»

De fire R-er

Tilbake til Ole Petter Nyhaug i Opinion og trend- og inspirasjonsrapporten. Dette er de tre viktigste virkemidlene som skal gjøre Norge til en matnasjon.

  • Mangfold og kvalitet

  • Ren, trygg mat

  • Lokal mat med særtrekk

Trendrapporten svarer med de fire R-er for å beskrive hvordan vi skal komme dit, fire dimensjoner fylt med matkultur som folk og gjester kjenner og liker.

  • Råvarer

  • Retter

  • Referanser

  • Regioner

Hvor står Norge i dag?

Rapporten svarer slik:

  • Tommel opp for stolte råvarer og kulturelle referanser
  • Tommel ned for ikoniske retter
  • Nøytral: distinkte regioner  

Nyhaug trekker fram seieren i Kokke-OL, den første siden 2008, som et eksempel på at vi er på god vei.

Samtidig må Norge levere på gjestenes forventninger:

– Vi må levere på tillit, det blir gullet vårt i enda større framover, sier Nyhaug.

Rekruttering avgjør

Matminister Olaug Bollestad i samtale med konferansier Siri Lill Mannes under åpningskonferansen på Smak 2020. Bollestad mener det er mulig å etablere Norge som en internasjonal matnasjon før 2030. Foto: Arne Kongsnes
Matminister Olaug Bollestad i samtale med konferansier Siri Lill Mannes under åpningskonferansen på Smak 2020. Bollestad mener det er mulig å etablere Norge som en internasjonal matnasjon før 2030. Foto: Arne Kongsnes  

Samtidig viser rapporten at det er del å jobbe med:

  • Mangel på faglært kompetanse

  • Avfolkning i distriktene, der lokalmaten produseres

  • Ujevn og utydelig matkultur

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad trekker selv frem rekruttering som den aller største utfordringen.

– Vi må rekruttere gode folk fra kokken i barnehagen som lærer ungene å spise fisk, til menneskene som foredler maten. Det hjelper ikke med gode råvarer hvis vi ødelegger maten på veien, sier Bollestad.

Annonse
Annonse