Annonse
Matprat overtar 1. januar oppgavene til Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: Frank May | NTB
Matprat overtar 1. januar oppgavene til Opplysningskontoret for brød og korn.  Foto: Frank May | NTB  

Landbruket kutter til tre opplysningskontor


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Det bekrefter styreleder Eli Reistad i OBK overfor Nationen.

– Vi tror at dette blir en praktisk og god løsning. Vi fjerner den administrative delen og skal kjøpe tjenester av Matprat i stedet. Alle parter er fornøyd med dette, det blir vinn-vinn, sier hun til avisa.

Det var Det norske felleskjøp som foreslo å legge ned OBK.

LES MER | Ingen samlokalisering av opplysningskontorene

Det minste kontoret

Så langt har det vært fire omsetningskontorene for norsk landbruk. De varierer betydelig i størrelse, økonomi og organisering. Alle har som oppgave å drive generisk (nøytral) markedsføring av landbruksproduktene innenfor sitt område.

OBK var det minste, samlokalisert med Matprat på Økern i Oslo. Budsjett for 2020 var 4,2 millioner kroner. OBK er finansiert av omsetningsavgiften på korn (50 %) og bidrag fra industriene; Møllene (25 %) og bakeindustrien med flere (25 %). OBK er et aksjeselskap eid av Norske Felleskjøp SA, Norkorn, Norgesmøllene AS og Lantmännen Cerealia AS.

Tre igjen

Her er noen fakta om de tre kontorene som blir igjen fra nyttår:

  • Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK, Matprat): Budsjett 2020: 78,5 millioner kroner. Finansiert av omsetningsavgiften på kjøtt, fjørfekjøtt og egg. Frittstående, men organisert som en avdeling i Nortura SA. Holder til på Økern i Oslo.

  • Opplysningskontoret for meieriprodukter (OFM): Budsjett 2020: 24,5 millioner kroner. Finansiert av omsetningsavgiften på melk. OFM er aksjeselskap eid av Tine SA (50 %), Q-meieriene (25 %) og Synnøve Finden (25 %). OFM er lokalisert på Enerhaugen i Oslo.

  • Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG): Budsjett 2020: 23,9 millioner kroner. Finansiert over jordbruksavtalen og midler til skolefruktordningen fra Helsedirektoratet. OFG er en stiftelse eid av organisasjoner fra jordbruk og industri. OFG er lokalisert på Langhus i Nordre Follo kommune

 

 

Annonse
Annonse