Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke mener koronakrisen nå også har festet grepet rundt mat- og drikkenæringen.

 

Foto

Hans Petter Asbjørnsen og iStock

 

NHO Mat og Drikke

Krisepakken løser ikke alt

Publisert: 3. april 2020 kl 09.09
Oppdatert: 3. april 2020 kl 09.27

Her er administrerende direktør Petter Haas Brubakk, i NHO Mat og Drikke:

– For mat- og drikkenæringen betyr krisepakken at bedrifter som har gått fra full til tilnærmet null drift på kort tid, får dekket en del av kostnadene sine, og dermed får tilgang på nødvendige kontanter. Det er bra for å sikre forsyningen av mat og drikke. Mange av våre medlemsbedrifter vil likevel ha utfordringer med store kostnadsøkninger som følge av en svakere kronekurs og økte råvarepriser.

LES MER | Her er hovedinnholdet i krisepakken til bedriftene

27. mars understreket NHO Mat og Drikke at omsetningstapet for bedriftene måtte være avgjørende for krisepakken, ikke om de var pålagt å stenge. Dette er også hovedmodellen, selv om bedrifter som er pålagt å stenge har fått noe bedre vilkår enn andre.

Permitteringene øker fortsatt

Torsdag kveld kom svarene på NHOs ukentlige spørreundersøkelse blant bedriftene. Der inngår også NHO Mat og Drikke, som har 1.600 medlemsbedrifter, som representerer rundt 36.000 årsverk i mat-, drikke- og bionæringene:

  • 71 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre.  16. mars var tallet 53 prosent.

  • 48 prosent av medlemsbedriftene har gjennomført permitteringer (helt og/eller delvis).

Saken fortsetter under annonsen

Festet grepet

Matforsyning er definert som samfunnskritisk virksomhet og så langt har dermed denne bransjen klart seg bedre enn mange andre bransjer.

– Når andelen bedrifter som opplever lavere omsetning og/eller kanselleringer er på hele 71 prosent og omfanget av permitteringer fortsatt øker, viser det med all tydelighet at krisen har festet grepet også i vår del av næringslivet, kommenterer Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

NHOs spørreundersøkelse ble gjennomført før detaljene i krisepakken til bedriften ble lagt fram torsdag.

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb