Annonse
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), her ved ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen, har undersøkt kostholdsendringer under koronaen. Foto: OFG
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), her ved ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen, har undersøkt kostholdsendringer under koronaen.    Foto: OFG

Hjemmekontorets snacks: gulrot og frukt


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

Rett etter at koronatiltakene trådte i kraft kunne man lese at dagligvarebutikkene rapporterte om stor økning i salg av søtsaker. Men ikke alle gikk på godterismellen, heter det i pressemelding fra OFG.

Endret handlemønster

Det er ingen tvil om at krisen har påvirket handlemønsteret vårt ved at vi har handlet mer i dagligvarebutikker fremfor kantiner, kafeer og restauranter. Mange har kjøpt mer løk, gulrot og potet enn tidligere.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ga i mai Norstat oppdraget med å spørre et representativt utvalg på 1.054 nordmenn valgte 1.054 personer.

De kunne krysse av for om de hadde spist ulike grønnsaker i mer eller mindre grad etter koronatiltakene, samt om de hadde spist mer eller mindre frukt, potet, og salat. For å få vite mer om hvorfor de som spiste mer, hadde økt inntaket sitt, kunne respondentene legge igjen en kommentar.

Sunnere påfyll

– 8 prosent har spist mer gulrot enn de pleier, og 14 prosent har spist mer frukt etter koronatiltakene. Vi har fått innsikt i hvorfor, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG)

Hun mener, basert på kommentarene i undersøkelsen, at det er veldig mange kostholdsbevisste nordmenn der ute.

– Som snacks på hjemmekontoret har mange valgt gulrot og frukt fordi det er sunt og godt, og det er jo akkurat det jeg ville ha rådet dem til også. Fylle på med det som gjør godt, for å få mindre plass og sug etter søtt når man kjeder seg litt, eller er småsulten.

Forbrukerne forteller ifølge undersøkelsen at gulrøtter var fint å kjøpe inn fordi de har lang holdbarhet, smaker godt, er både sunt og billig, er enkel å spise som et kjapt mellommåltid og at de har brukt den i hjemmelaget mat.

– Vi tror at for mange har gulroten vært et bevisst valg for ikke å falle for andre fristelser i skuffer og skap.

Kantineutfordring

– Parallelt med at mange har økt forbruket sitt av frukt og grønt, har noen også spist mindre av det etter at tiltakene trådte i kraft. Vi vet fra tidligere undersøkelser at de som kjøper mat i en kantine spiser mer grønt enn de som lager lunsj selv, så det kan se ut til at de som er vant til kantinelunsj spiser mindre grønt når de lager lunsjen hjemme. Vi kan jo lære av de som har gjort det enkelt, mener Sagen.

Mange forteller at de har spist mer poteter, grønnsaker og frukt fordi de har vært mer hjemme og har hatt mer tid til å lage hjemmelaget mat. 13 prosent har spist mer friske grønnsaker etter koronatiltakene og 8 prosent har spist mer poteter.

– Mange forteller at de har fått tid til å lage mer hjemmelaget mat, og at de derfor har brukt mer potet, gulrot, løk, og frisk salat. I den vanskelige tiden synes jeg det er positivt at så mange har brukt tiden til å lage mer hjemmelaget mat, og at de forteller at de har prøvd seg frem med litt nye retter. Dette er fin kunnskap å ta med seg når den hektiske hverdagen starter igjen, forklarer ernæringsrådgiveren.

Sagen oppfordrer folk til å rydde plass til gode måltider når hverdagen starter igjen.

 

Annonse
Annonse