Annonse
Hva er vel mer smakfullt enn deilige, røde norske epler? Disse er dyrket frem i Hermansverk i Sogndal. Foto: NTB
Hva er vel mer smakfullt enn deilige, røde norske epler? Disse er dyrket frem i Hermansverk i Sogndal.  Foto: NTB  

Hipp hurra for norske epler


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Opplysningskontoret for frukt og grønt skryter gjerne av de norske eplene: «De er noe helt spesielt og feires hvert år med Epledagen siste tirsdag i september. Søtt, syrlig og fristende. Et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer.»

Bare bananen foran

I år er det 30 år siden Epledagen ble etablert i Norge. Her er noen to fakta som sier litt om eplenes popularitet her hjemme:

Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Hver nordmann satte til livs 10 kg epler i 2019.

Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best.

Aroma på norsktoppen

Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske eplesorten er Aroma, deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er rød gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700-tallet, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep.

Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.

 

Annonse
Annonse