Nyheter

Landbruksminister Olaug Bollestad vil ha slutt på arbeidslivskriminaliteten som er avdekket i grøntnæringen.

Grøntnæringen må forklare seg

I dag må grøntnæringen forklare landbruks- og matminister Olaug Bollestad hvordan det skal ryddes opp i de kritikkverdige forholdene i bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 14:00 tirsdag 20. oktober stiller Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Gartnerhallen, Gartnerforbundet, Bama, Nordgrønt og Norges Bærdyrkerlag til møte med landbruks- og matminister Olaug Bollestad og statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet.

Hvordan unngå lignende tilfeller

Formålet med møte er klart: «En rekke kritikkverdige forhold er avdekket i grøntnæringen, og formålet med møtet er å høre hvordan næringa rydder opp og hvilke planer næringa har for å unngå at lignende skjer fremover.»

Lovbrudd i alle tilsyn

I september kom Arbeidstilsynet med skarp kritikk av næringen. De siste tre årene har Arbeidstilsynet avdekket lovbrudd i alle tilsyn som er gjennomført av sesongbasert landbruk på Østlandet, nærmere bestemt det vi i dag kjenner som fylkene Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark. Det er snakk om 30 tilsyn utført av Arbeidstilsynet i samarbeid med Skatteetaten, politiet og Nav.

Foto I ett tilfelle bodde 17 sesongarbeidere fordelt på fire kondemnerte campingvogner. Det ble kun observert ett mobilt toalett i dette området på Østlandet. Foto: Arbeidstilsynet

Det dreier seg i hovedsak om brudd på regelverket for arbeidskontrakter, lønn og innkvartering av sesongarbeidere.

– Vi ser i mange tilfeller at sesongarbeiderne jobber lange dager og får mindre utbetalt per time enn minstelønnen som gjelder i bransjen, sier seksjonsleder Cathrine Prahl Reusch ved seksjon arbeidslivskriminalitet Øst i Arbeidstilsynet.

Ikke bare Østlandet

Matindustrien har bedt Arbeidstilsynet om tilsvarende tall for tilsyn resten av Norge, men Arbeidstilsynet opplyser at tallene gjengitt for de tre siste årene for Østlandet er foretatt ved en manuell opptelling. Tallene for landet utover Østlandet er altså ikke direkte sammenlignbare.

Foto Kilde: Arbeidstilsynet

Tallene er summen av tilsyn fra 2018 til i dag innenfor kategorien sesongbasert landbruk, helt presis dyrking av ettårige vekster, planteformering, husdyrhold, kombinert husdyrhold og planteproduksjon og tjenester tilknyttet jordbruk og etterbehandling av vekster etter innhøsting.

Formålet med tilsynene har vært å forebygge, avdekke, kartlegge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. Arbeidstilsynet opplyser at noen a-krimtilsyn har som formål å kartlegge og få oversikt, men andre tilsyn er enklere med få tema. Andre tilsyn er omfattende tilsyn som er resultat av grundig og langvarig research, der Arbeidstilsynet vet at det vil finne mange brudd på regelverket.

Arbeidstilsynet understreker at tallene etter tilsynene ikke nødvendigvis sier noe om tilstanden ulike steder i landet.

Spenning rundt lønnsoppgjøret

Jordbruk og gartneri har blant Norges laveste minstelønner med 124,15 kroner timen. 27. og 28 oktober skal NHO Mat og Drikke og Fellesforbundet forhandle om årets lønnsoppgjør.

Fellesforbundet har varslet at de forventer at minstelønna øker med minst 7,50 per time.

Oppgjørene så langt i mat- og drikkebransjen har gitt 50 øre i generelt tillegg og 5,60 kroner i økt minstelønn.

Frontfaget, altså oppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet, endte med et eget lønnstillegg på 1,50 kroner per time for ansatte i tekstil og konfeksjon (Teko). Teko-avtalen hadde en minstelønn på 140,63 kroner før oppgjøret, altså godt over hva jordbruk og gartneri har.

Powered by Labrador CMS