Annonse
Eksportverdien av norsk sjømat holder seg fortsatt over rekordnivået fra i fjor etter årets ni første måneder, men både i september og i tredje kvartal er det nedgang. Foto: Vidar Ruud | NTB
Eksportverdien av norsk sjømat holder seg fortsatt over rekordnivået fra i fjor etter årets ni første måneder, men både i september og i tredje kvartal er det nedgang.  Foto: Vidar Ruud | NTB  

Fortsatt rekordhøy sjømateksport


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Hittil i år er det eksportert sjømat for 76,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer en verdivekst på 1 prosent, eller 623 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd.

– At vi fremdeles holder oss over fjoråret i eksportverdi, skyldes den sterke inngangen på året, en svak norsk krone og økt eksportvolum og bearbeiding av enkeltprodukter, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Det største verdiøkningen finner vi i sild, makrell og produkter av disse, mens det har vært et fall i eksportverdien for laks, klippfisk av torsk og reker.

I september ble det eksportert sjømat for 8,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer en nedgang i eksportverdien på 2 prosent, eller nærmere 150 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

Også kvartalsvis er det nedgang, med 5 prosent i tredje kvartal i år målt mot samme kvartal i fjor.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) ser imidlertid positivt på situasjonen.

– Rekordhøy eksportverdi i årets ni første måneder er utrolig imponerende. Igjen viser næringen at den har mange bein å stå på. Norge er kjent for å være en sikker tilbyder av sunn og trygg sjømat, og det har vært viktig i denne perioden med stor usikkerhet, sier han.

Det er framgangen i årets første kvartal som redder situasjonen. Da gikk eksportverdien opp med hele 11 prosent.

 

 

Annonse
Annonse