Annonse
Daglig leder Kristin Austigard i Det Norske Måltid under semifinalen på Code Restaurant i Oslo. Nå er finalistene klare. Foto: Arne Kongsnes
Daglig leder Kristin Austigard i Det Norske Måltid under semifinalen på Code Restaurant i Oslo. Nå er finalistene klare.  Foto: Arne Kongsnes

Finaleklart for Det Norske Måltid

5. februar er det finale i Det Norske Måltid (DNM) i Stavanger, sesong 13. Det er sjuende gang for Kristin Austigard, daglig leder for DNM.

Hevet status

Regjeringen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad har bidratt til å heve statusen til DNM, som har fått plass i jordbruksavtalen som et nasjonalt omdømmearrangement, på linje med Grüne Woche og Matstreif.

Rogaland gjør det skarpt i konkurransen, hele 9 av de 40 produsentene i finalen hører hjemme i landbruks- og matministerens hjemfylke.

− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra matnasjonen Norge, sier Olaug Bollestad.

Alle de 40 finalistene kan bruke finaleplassen til å markedsføre varene sine med eget gullmerke fra DNM på emballasjen og i trykte og digitale kanaler.

Annerledes semifinale

Mer enn 300 produkter var påmeldt konkurransen, ny rekord. Etter semifinalene på Code restaurant i Oslo 15.-17. september står det 40 finalister igjen. Normalt arrangeres semifinalen Norge rundt, men også for DNM har koronaen konsekvenser.

Juryene i de 13 kategoriene er hentet blant Norges beste fagfolk på sine områder.

– Alle deltakerne får en grundig tilbakemelding, slik at de får muligheten til å forbedre seg til neste gang, sier Austigard.

Smak og konsistens er aller viktigst for juryen, men også utseende, visuelt inntrykk og informasjon om geografisk tilhørighet for produsent og råvarer vurderes.

Unntak forekommer

Normalt er det tre finalister i hver av de 13 kategoriene. Juryen for Årets ost måtte utvide finalen til fire produkter:

– Årsaken er rett og slett at dommerne mente at alle fire måtte få den fortjente finaleplassen. Nivået var så jevnt og høyt at de ikke kunne ta bort en av dem, sier Austigard.

Her er finalistene

Dette er de 40 produktene som kjemper om de gullet i de 13 kategoriene i Det Norske Måltid.

Humlepung fra Aga Sideri i Hardanger er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid
Humlepung fra Aga Sideri i Hardanger er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid  

Årets grønne

  • Blomkarse mikrogrønt fra Smågrønt, Stavanger, Rogaland

  • Gråblå østerssopp fra Topp Sopp, Jåttå, Rogaland

  • Stripetti fra Lærdal Grønt, Lærdal, Vestland

Årets grønne foredlet

  • Tindved sorbet med einerbær og nype fra Siddis Gelato, Stavanger, i Rogaland

  • Nyhuus Plommesyltetøy fra Nyhuus Gard, Gvarv i Telemark

  • Eplesidereddik frå Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri, Ulvik i Hordaland

Årets kjøtt

  • Vaktel fra Strand Gård fra Tau, Rogaland

  • Lammecarré fra Klostergarden på Mosterøy, Rogaland

  • Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv fra Nyyyt i Bjerkreim, Rogaland

Årets kjøtt foredlet

Tind marinert og speket lammelår fra Grilstad er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid
Tind marinert og speket lammelår fra Grilstad er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid
  • Vikedal spekeskinke, einerrøkt modnet 3,5 år fra Vikedal Gårdsmat, Rogaland

  • Hockey fra Ask Gård i Jevnaker, Viken

  • Tind marinert & speket lammelår fra Grilstad, Viken

Årets meieriprodukt

  • Smør fra Valmsnes gård, Osen, Hedmark

  • Fersk gårdsmelk fra Kilnes gård, Hegra, Trøndelag

  • Karamelliskrem fra Reins Kloster i Rissa, Trøndelag

Årets ost

  • Heidalsost fra Heidal ysteri i Heidal, Oppland

  • Fønix fra Stavanger Ysteri, Rogaland

  • Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri, Jevnaker, Viken

  • Holtefjell, vellagret fra Eiker Gårdsysteri i Hokksund, Buskerud

Årets sjømat

Krabbeklør, gigant fra Hitramat er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid
Krabbeklør, gigant fra Hitramat er i finalen. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid  
  • Seifilet, skinn og benfri fra Reinhartsen i Kristiansand, Agder

  • Krabbeklør, gigant fra Hitramat, Trøndelag

  • Fylt krabbeskjell fra Hitramat, Trøndelag

Årets sjømat foredlet

  • Størm, tørrfiskskinn fra Hrogn, Tromsø

  • Sikrogn – Aursundkaviar fra Rørosfisk AS og Femundmat AS, Trøndelag

  • Gravet Laks fra Garnvik/Garnviks Røkeri, Frøya, Trøndelag

Årets søtsak

  • Vaffelhjerte fra Sverre Sætre Konditori, Oslo

  • Chilli 50% fra Xoco, Sandnes, Rogaland

  • Tinved konfekt med hvit sjokolade fra Fjåk sjokolade i Eidfjord, Hordaland

Årets bakst

  • Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal, Hedmark

  • Fermentert Frøknekk fra Lykkemat, Selbu, Trøndelag

  • Granola fra Grini hjemmebakeri, Eidsmarka, Viken

Årets sider

  • Lagmann Sider fra Aga Sideri, Ullensvang i Hordaland

  • Humlepung fra Aga Sideri, Ullensvang i Hordaland

  • 57/2 fra Store Naa Siderkompani, Ullensvang i Hordaland

Årets drikk

  • Discovery Eplemost fra Hardangergutane, Ullensvang, Hordaland

  • Lundeby Rabarbradrikk fra Lundeby Gård, Råde i Østfold

  • Solbærsaft fra Røyse Bærpresseri, Hønefoss, Buskerud

Årets øl

  • Imperial Gulrot Gose fra Drum Brew i Arendal, Agder

  • Rye Hard 1.0 fra Central Bybryggeri i Flekkefjord, Agder

  • Hoppy Fairytale fra Hogna brygg, Singsås i Midtre Gauldal, Trøndelag

To nye helsepriser

Helseminister Bent Høie har lansert to nye priser som skal hedre matbransjeaktører for innsatsen for et sunnere kosthold. Disse skal også deles ut under finalen i Stavanger:

  • Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter

  • Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring

 

Annonse
Annonse