Annonse
Kjøkkensjef Kristian Vangen fra Bare Restaurant kan ta med seg en stjerne og en Michelin-kokkejakke hjem til Bergen fra seremonien i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Til høyre internasjonal direktør for Michelin-stjernene Gwendal Poullenc.
Kjøkkensjef Kristian Vangen fra Bare Restaurant kan ta med seg en stjerne og en Michelin-kokkejakke hjem til Bergen fra seremonien i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Til høyre internasjonal direktør for Michelin-stjernene Gwendal Poullenc.     Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Michelin-stjernene

Endelig for Bergen

Det var på tide

Mandagens seremoni ble litt av et stjernedryss for Norge. Stjernedrysset nådde både Oslo, Trondheim, Lindesnes og Stavanger.

På forhånd var det imidlertid knyttet ekstra spenning til om Bergen ville få sin første Michelin-restaurant. Det fikk den.

– Det var på tide, sa kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen fra Bare Restaurant fra scenen da han mottok utmerkelsen.

Han benyttet sjansen til å skryte av lokale råvarer.

– Vi elsker vestkysten i Norge, sa han.

Restauranten ligger i Bergens børsbygning fra 1862, like ved Torgalmenningen.

– Dette er en ekte lagseier, sier Kjetil Smørås, administrerende direktør i De Bergenske som eier restauranten Bare.

Undervannsrestaurant nådde opp

Under i Lindesnes ble også hedret med en Michelin-stjerne, under ett år etter at den åpnet som Europas første undervannsrestaurant.

Oslo, som fra før har tre én-stjerners restauranter, fikk enda en på laget: Omakase.

Sushirestauranten der Vladimir Pak svinger kniven var noe av en overraskelse, da navnet ikke var å finne blant de forhåndsomtalte favorittene.

Det var imidlertid Speilsalen ved Britannia hotell i Trondheim, og spådommen slo til.

Christopher Davidsen fra restauranten Speilsalen i Trondheim mottok én Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Christopher Davidsen fra restauranten Speilsalen i Trondheim mottok én Michelin-stjerne. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix  

– En drøm har gått i oppfyllelse, sier kokken Christopher Davidsen, som tidligere har vunnet sølv i kokkekonkurranse Bocuse d'Or.

Han er fornøyd med å ha hentet hjem en Michelin-stjerne, under ett år etter at restauranten åpnet.

Trondheim hadde sitt gjennombrudd i denne sammenhengen i fjor, da Fagn og Credo skaffet byen de to første utmerkelsene fra Michelin.

Tostjerners jubel i Stavanger

I Stavanger var det også grunn til å juble. Der klatret nemlig restauranten Renaa fra én til to stjerner.

Norges eneste trestjernersrestaurant Maaemo er ikke med i årets nordiske guide. Det skyldes at restauranten stengte i desember for å flytte. Den åpner igjen i nye lokaler 24. februar.

Internasjonal direktør for Michelin-stjernene Gwendal Poullenc kunne mandag fortelle at deres inspektører alt har sikret seg bordreservasjon i den nye restauranten, men ville ikke avsløre når de kommer.

Disse beholder én stjerne

  • Galt i Oslo

  • Kontrast i Oslo

  • Statholdergaarden i Oslo

  • Sabi Omakase i Stavanger

  • Fagn i Trondheim

  • Credo i Trondheim

 

Annonse
Annonse