Annonse
Arnold-Kronstad spiser breiflabb hjemme i Oldervik i Troms. Foto: Andrea Gjestvang
Arnold-Kronstad spiser breiflabb hjemme i Oldervik i Troms.   Foto: Andrea Gjestvang  

Dette er nordmenns middagsvaner


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

Hopper du iblant over middagen? Da er du ikke alene. Ifølge en fersk undersøkelse fra YouGov på oppdrag fra MatPrat, spiser 67 % av nordmenn middag hver dag, mens 29 % holder seg til tre ganger i uka eller oftere.

– For noen er middagen dagens største og viktigste måltid, og gjerne et samlingspunkt for familie og venner. Men mange av oss spiser også alene, ja flere og flere, forteller Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat.

For å finne ut mer om nordmenns middagsvaner, har MatPrat gjennomført en undersøkelse. Her ser vi at en av tre i Oslo svarer at de vanligvis spiser middag alene. Det å spise middag sammen er aller viktigst for familier med barn. Både før man får barn, og etter at barna har flyttet ut, opplever man det å samles til middagsmåltidet som mindre viktig:

– Tallene er klare på at de som enda ikke har etablert familie, har en situasjon rundt middagen som skiller seg ut fra resten av befolkningen. For deres del er det ikke så viktig hvor og hvordan de inntar middagen, og de spiser heller foran TV-en enn på kjøkkenet eller i spisestua: 34 % svarer at de spiser middag i sofaen, mens kun 30 % svarer at de spiser middag på kjøkkenet, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

Familie skaper vaner

Miftahi Jemal og Mohammed Siraj spiser etiopisk middag med barna Asli, Hiba og Imram på Hellerud i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang
Miftahi Jemal og Mohammed Siraj spiser etiopisk middag med barna Asli, Hiba og Imram på Hellerud i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang  

– Så fort man stifter familie dannes også vaner rundt middagsmåltidet som til en viss grad varer livet ut. Undersøkelsen viser at man da i langt større grad spiser middagene på kjøkkenet eller i spisestuen.

Det samme ser vi når det gjelder planlegging av middagen:

– 50 % av de som ikke har etablert seg planlegger ikke middagen før samme dag – noe som endrer seg når man får barn, og vedvarer også etter at barna har flyttet ut, forteller han.

Fotoutstilling

Nettopp dette mangfoldet rundt middagen i Norge, ønsker MatPrat å rette fokus på i den nye fotoutstillingen «Middag i Norge 2020», som åpnet på Youngstorget i Oslo 2. november.

Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs middagsbilder stilles nå ut. Foto: Jac Pehlemann
Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs middagsbilder stilles nå ut. Foto: Jac Pehlemann

– Vi ønsker å synliggjøre med bilder hva middagsmåltidet er og betyr i 2020, forteller direktør Reksnes.

Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs bilder viser nettopp en del av det mangfoldet rundt middagen som vi har i Norge i dag. Her møter du kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene.

Gjestvang forteller at målet med bildene er å vekke nysgjerrigheten til dem som ser på:

– Hvem er disse menneskene? Hva spiser de, og hvordan har de det hjemme hos seg? Jeg prøvde å fange den unike stemningen i de ulike middagssituasjonene og å få frem personligheten både i dem jeg portretterte og i omgivelsene, forklarer hun.

– Jeg forsøker ikke å pynte på virkeligheten, det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv. 

Fotoutstillingen er gratis for alle, utendørs, og åpen fra 2.-16. november. Du kan også se fotoutstillingen digitalt på matprat.no.

 

Annonse
Annonse