Annonse
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke kaller budsjettavtalen «et viktig gjennombrudd for drikkevareprodusentene». Foto: Foto: Hans Petter Asbjørnsen
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke kaller budsjettavtalen «et viktig gjennombrudd for drikkevareprodusentene».    Foto: Hans Petter Asbjørnsen

Budsjettavtalen reverserer avgiftshopp


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

I det opprinnelige forslaget til statsbudsjett for 2020 var inntekten fra denne avgiften beregnet til 3,2 milliarder kroner.

Nå skal avgiftene på brus, saft og andre alkoholfrie drikkevarer justeres til prisjustert 2017-nivå. Dagens avtale om revidert nasjonalbudsjett hilses velkommen i NHO Mat og Drikke:

– Et viktig gjennombrudd for drikkevareprodusentene, men avtalen betyr også at stortingsflertallet har tatt et første skritt for å dempe den rekordhøye grensehandelen i Sverige, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en pressemelding.

Han mener også avgiftsreduksjonen betyr at mye ligger til rette for at samarbeidet mellom myndighetene og næringslivet om redusert inntak av tilsatt sukker kan gjenopptas.

Opp 42 prosent i 2018

Norge hadde før 2017 en av de høyeste avgiftene på alkoholfrie drikkevarer i Europa.

I budsjettforliket om statsbudsjettet for 2018 ble de daværende regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre enige om å øke avgiften med 42 prosent fra 2017. Ny avgift: 4,75 kroner per liter ferdig vare, opp 42 prosent fra 2017.

I dag er den 4,91 kroner per liter ferdig vare, uavhengig om den er sukkerholdig eller tilsatt kunstig sukker.

Brus er en av de viktige lokkevarene for grensehandelen mellom Norge og Sverige, og på ti år er brusens andel av grensehandelen nesten fordoblet. I samme periode har grensehandelen økt kraftig.

Bare begynnelsen?

– Gjennom denne enigheten håper vi at Fremskrittspartiet og regjeringspartiene har begynt jobben med å redusere de avgiftene som først og fremst driver grensehandelen, og dermed også flytter arbeidsplasser, verdiskaping og avgiftsinntekter fra Sverige tilbake til Norge. Det sender et viktig signal til mat- og drikkeprodusentene i Norge, som nå forbereder seg på at grensen mot Sverige kommer til å åpne etter i praksis å ha vært stengt siden midten av mars 2020, sier Brubakk.

LES MER | 9 av 10 vil gjenoppta grensehandelen etter koronaen

– Vi vet også at de avgiftsbelagte varene i Norge er de viktigste driverne av grensehandelen. Derfor hilser vi denne avgiftslettelsen velkommen.

 

 

Annonse
Annonse