Synne Heggelund (23) har gått læretiden hos Diplom-Is. Her setter hun landbruks- og matminister Olaug Bollestad inn i produksjonen. Til venstre står Tove Lange, leder i Matindustriens Opplæringskontor. 

Foto

Arne Kongsnes

Bollestad i rekrutteringslæra

Publisert: 20. februar 2020 kl 17.02
Oppdatert: 20. februar 2020 kl 18.49

Torsdag ettermiddag møtte landbruks- og matminister Olaug Bollestad ledelsen i 90-årsjubilanten Diplom-Is, ansatte, yrkesfaglærlinger, utplasserte studenter fra NTNUs studium i matteknologi i Trondheim, og sentrale folk fra Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN). I tillegg åpnet hun den nye fabrikken til over 50 millioner kroner.

Foto

Moro med snorklipping. Olaug Bollestad åpner den nye fabrikken til Diplom-Is. Foto: Arne Kongsnes

 

Viktige jobber

– Rekruttering er kjempeviktig for meg, jeg trenger å møte dere som har skoene på. Vi må ha produsenter som foredler råvarene, som sikrer kvalitet helt fram til kunden. Jobbene deres er kjempeviktige. Skal matindustrien gå rundt, trenger vi dere, sier Olaug Bollestad.

Statsråden er sterkt bekymret for rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen i Norge. Rekrutteringen til mat- og restaurantfagene i videregående skole har vært lav og synkende over flere år. Frafallet har vært over 50 prosent de siste årene.

Produksjonsdirektør Ottar Olden i Diplom-Is innrømmer at også Diplom-Is på enkelte områder strever med rekrutteringen. Han etterlyser særlig bedre muligheter for å bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag på videregående skole.

LES MER | Rekruttering er bransjens største utfordring

Saken fortsetter under annonsen

Flere fagarbeidere

Med rubb og stubb har Diplom-Is rundt 570 medarbeidere Norge rundt, rundt 110 av dem i produksjonen på Gjelleråsen i Nittedal.

I dag er andelen fagarbeidere i produksjonen hos den godkjente lærebedriften 55 prosent. Dette er medarbeidere med fagbrev, teknisk fagskole, bachelor- eller mastergrad.

– Innen 2025 er målet 80 prosent, forklarer HR-direktør Cecilie Krüger Christiansen, som aktivt markedsfører mulighetene for jobb i Diplom-Is med slagordet «Rå muligheter for reale folk».

Skal matindustrien gå rundt, trenger vi dere

LES MER | 10 av 12 læreplasser tomme

Munn-til-munn-metoden

Saken fortsetter under annonsen

Synne Heggelund (23) er en av dem som hoppet av både studiespesialiserende og universitetsfag for å satse på yrkesfag og teknikk og industriell produksjon (TIP). Hun har tatt fagbrev som maskinoperatør hos Diplom-Is, der hun fortsatt jobber. 

Bollestad fikk også høre de to NTNU-studentene Emilie Elton (20) og Anette Trandem (22), som begge har seks måneders praksis her som en del av studiet i matteknologi.

– De som var her i fjor snakket positivt om selskapet, sier Emilie Elton.

– Munn-til-munn-metoden virker, det er bra, svarer Bollestad.

Fagbrev gir også karrieremuligheter, det er Dennis Helmersen (23) ett eksempel på. Han gikk i læra i industriell matproduksjon fra 2014-2016. I dag er han teamleder for en av produksjonslinjene.

På direkte spørsmål fra matministeren om det var mulig å komme med nye ideer, svarer han slik:

– Ja, hvis vi begrunner det godt.

Saken fortsetter under annonsen

– Kult at dere blir hørt, det er viktig at «jyplingene» blir lyttet til også i etablerte bedrifter, repliserer Bollestad.

1. mars kommer det første svaret på om rekrutteringen til matbransjen bedres, da er det søknadsfrist til videregående skole.

Diplom-Is  

  • Heleid datterselskap av Tine SA, ledes av konstituert administrerende direktør Geir-Inge Hansen. Hovedkontor på Gjelleråsen utenfor Oslo. Gjennomsnittlig antall årsverk er 570.

  • Økonomi: 1.112 millioner kroner i omsetning i 2019, tapte 11 millioner kroner på driften etter en kald vår og forsommer, og skjerpet konkurranse i isdisken.

  • I kategorien iskrem har selskapet 45 prosent av det norske markedet.

  • Årlig produksjon er rundt 20 millioner liter is, direktedistribuert av 120 egne lastebiler.

  • 2,2 – 2,5 millioner liter norsk fløte går med årlig, et tall som tilsvarer melkeproduksjonen fra 2.800 – 3.100 kyr.

  • Diplom-Is eier 35.000 frysere Norge rundt, og drifter totalt 50.000.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb