Nyheter

Søtsakene blir trolig billigere neste år. Men det vil neppe vare lenge, om det blir rødgrønn seier i stortingsvalget i 2021. Foto: Geir Olsen, NTB

Billigere søtsaker kan bli kortvarig

Sukkeravgiften forsvinner i 2021. Men en ny rødgrønn regjering kan gi dyrere godteri og en ny helsebegrunnet sukkeravgift fra 2023.

Publisert Sist oppdatert

Frp fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for å fjerne hele avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Den skulle ifølge regjeringens anslag gi staten en inntekt på snaut 1,5 milliarder kroner i 2021.

Dersom det blir regjeringsskifte neste høst, kan det komme forslag om en ny sukkeravgift. Politikere både i Ap, SV og Sp ønsker å få det utredet. Det betyr at den neppe vil komme før i 2023-budsjettet, skriver Aftenposten.

– Arbeiderpartiet ønsker en sukkeravgift som bedre treffer formålet, nemlig redusert sukkerinnhold, sier Aps helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol.

Hun legger til at partiet ønsker en avgift som gir sunnere varer, og som ikke rammer norske arbeidsplasser. Hun mener den avgiften som nå forsvinner, ikke er treffsikker nok.

– Ap ønsker å se på avgifter som gir sunnere varer. Vi mener at de skal bli billigere enn usunne, sier hun.

Formålet med sukkeravgift har vært å skaffe staten inntekter. Flertallet i utvalget som vurderte disse avgiftene i 2019 , foreslo at den burde fjernes og erstattes av en helsemessig begrunnet avgift. Dette synet har støtte i både Ap SV og Senterpartiet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS