Nyheter

Samuel Rostøl i Norsk Vegansamfunn mener både han selv og andre veganere hadde hatt godt av å besøke en bonde for å lære mer om norsk kjøttproduksjon.

Besøker gjerne en bonde for å lære

– Veganere håndteres temmelig hardt i svært mange debattforum, sier Samuel Rostøl.

Publisert Sist oppdatert

36-åringen er talsperson for Norsk vegansamfunns medlemmer, dyrevernsaktivist, tidligere Farmen-deltaker og grunnlegger av Facebook-gruppen «Veganpreik» med over 13.000 medlemmer. En av gruppereglene er tydelig nok: «Fremming av animalske produkter er ikke tillatt».

Facebook-siden til Norsk vegansamfunn har nesten 15.000 følgere.

– Der er det et veldig godt debattnivå og veldig lite moderering.

Idiotforklares

– Hvordan opplever du at «motparten» deres håndterer veganer i andre debattforum i sosiale medier?

– Våre «motparter» likestiller ofte norske veganere og aktivister nyanseløst med svenske aktivister som truer bønder. Når vi i Norge har en veldig tydelig ikkevoldelig tone, er jo dette veldig dumt. Det gjøres ofte heller ingen forsøk på å forstå argumentene vi presenterer, men mange ønsker bare å latterliggjøre oss. Dette er et stort problem som gjør at mange lar være å ytre seg, og det begrenser diskusjonene noe veldig, sier Rostøl.

Han mener «å se tendenser til å idiotforklare veganere, særlig unge og kvinnelige, spesielt om motparten i diskusjonen er en eldre og mannlig «landbruksvenn”.»

Det mener Rostøl også ødelegger for bøndene:

– Jeg tror ikke disse kvinnehatende holdningene gjelder hele bondesiden, men holdningen er likevel overrepresentert hos dem som ytrer seg negativt ovenfor veganisme i nettdebatten.

Mye å lære for begge parter

– Hva mener du er grunnen til at temperaturen blir så høy i debatten om rødt kjøtt?

– «Kjøtt» er i praksis umulig om ikke forsvarsløse individer drepes mot deres vilje. Siden mange av oss anser det å drepe dyr som moralsk forkastelig, kan vårt blotte nærvær i et kommentarfelt få temperaturen til å gå opp – helt uavhengig av hva vi sier. Samtidig utfordrer vi også fellesskapets enighet om at dyr helt fritt kan utnyttes og drepes, så det er jo kanskje ikke så rart mange reagerer.

Rostøl mener begge sider i debatten framstår som svært overbeviste om at det er akkurat de som har rett, og dermed sjeldent lytter til motparten.

– Vil man bare presse frem sine egne synspunkter, så funker jo en slik innstilling, men ønsker man å lære noe nytt, overbevise eller inspirere, er dette sjeldent en positiv måte å snakke med andre mennesker på, sier Rostøl.

Ber om invitasjon

Rostøl mener en mer opplyst og faktaorientert debatt vil bety at «begge sider må være mer åpensinnede, lytte mer, prate mer sammen og rett og slett møtes oftere for både diskusjon og dialog».

Han trekker fram gruppen «Norsk landbruksdebatt» som et eksempel. Der møtes veganere, jegere og bønder.

– Veganere kan også vise større interesse for gårdsbruk, og gjerne besøkte bondegårder i større utstrekning – uten annet mål for øyet enn å møte en bonde, se hvordan bondeyrket utøves, og kanskje også bidra selv.

Rostøl har til stadighet fått høre at veganere må komme seg på gårdsbesøk og se med egne øyne hvordan alt går for seg. Selv er han klar når koronaen har roet seg:

– Så er du en bonde som er åpen for å få en som meg på besøk, så inviter meg. Jeg kommer gjerne på besøk – og tilbyr absolutt min arbeidskraft i bytte mot å få ta del av deres kunnskap og erfaring.

Denne artikkelen er også publisert i Matindustrien #4/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.

Powered by Labrador CMS