Nyheter

Neste høst iverksettes den nye læreplanen for andreåret på videregående skole. Du kan fortsatt si din mening om planen.

Ber om innspill til nye læreplaner

NHO Mat og Drikke oppfordrer bransjen til å gi innspill til de nye læreplanene for yrkesfagene på vg2 og vg3.

Publisert Sist oppdatert

Høringsfristen er 15. november. Her kan du se alle forslagene til de læreplanene på yrkesfag i videregående skole.

Innføres i 2021 og 2022

Fornyelsen av læreplanene er tredelt:

  • For elevene på vg1 er ny plan innført i år. «Delvis fornøyd», var dommen fra NHO Mat og Drikke etter den runden. Førsteåret i restaurant- og matfag på videregående skole består nå av to programfag: Råvare, produksjon og kvalitet, og bransje og arbeidsliv

  • Vg2 innføres fra skoleåret 2021-22: Her blir vgv2 matfag delt i to for å få tidligere spesialisering: vg2 baker og konditor og vg2 kjøttfag og næringsmiddelindustri. Vg2 kokk- og servitørfag opprettholdes, men det er endring i antall lærefag som elevene kan velge blant.

  • Vg3 innføres fra skoleåret 2022-23.

Trenger kompetanse

– NHO Mat og drikkes medlemsbedrifter er avhengige av en rekke yrkesfaglige utdanninger, og derfor minner vi på at høringsfristen på de nye læreplanene er 15. november, sier spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke til organisasjonens hjemmeside.

Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke oppfordrer medlemsbedriftene til å ta inn så mange lærlinger som mulig. Foto Arne Kongsnes

– Kom gjerne også med et høringssvar hvis du er enig i læreplanutkastene, så vi får en balansert tilbakemelding og ikke bare får høre fra de som vil endre noe, understreker han.

Forslagene til nye læreplaner legger vekt på hva elevene skal kunne etter endt opplæring, den såkalte sluttkompetansen. Planene beskriver altså ikke hva elevene skal lære i detalj år for år.

Endringer for sjømat

Tidligere i år omtalte Matindustrien Sjømat Norges ønske om å dele dagens fagbrev i akvakultur i to på tredje trinn i videregående (vg3), der det nye skulle være et fagbrev som havbrukstekniker. Utdanningsdirektorat sa først nei, men nå er det klart at faget kommer. Læreplangruppen er i arbeid, og planen kommer trolig på høring tidlig i 2021.

Det arbeides også med et felles fag med fordypninger i blå og grønn matindustri, som kommer på høring i vinter.

Powered by Labrador CMS