Annonse
Direktør Gunnar Bakke (innfelt) i Baker- og konditorbransjens Landsforening håper på en slags normalisering for bransjen først over sommeren. Foto: NTB Scanpix og BKLF
Direktør Gunnar Bakke (innfelt) i Baker- og konditorbransjens Landsforening håper på en slags normalisering for bransjen først over sommeren.    Foto: NTB scanpix og BKLF

Bakeriene kjemper for å overleve

Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) har over 120 medlemsbedrifter og er tilknyttet NHO Mat og Drikke.

Direktør Gunnar Bakke i BKLF oppsummerer situasjonen slik:

– Bakeriene som leverer til dagligvare, har en grei tid. For mange lokale bakerier er det derimot snakk om å overleve. Mange er opptatt å holde bedriften i gang, selv om de ikke tjener penger. Bedriftslederne er opptatt av å ta vare på de ansatte. Det er mye solidaritet nå, sier Bakke.

Mange bakerier holder åpent med minimal bemanning, ifølge Bakke er det få som har stengt virksomheten helt.

Krisehåndtering i praksis

Regjeringens siste krisepakke traff denne bransjen godt, og BKLFs stab bruker nå mye tid på å gi råd til medlemmene om søknadsprosessen for å få økonomisk krisehjelp.

– Hva kjennetegner bakeriene som klarer seg best i?

– De reagerte raskt med å kontakte banken, snakke med huseier og etablere nye salgskanaler. Dette er krisehåndtering i praksis, nytenking og omstilling, svarer Bakke, som tror koronaerfaringene vil være en framtidig styrke for bedriftene i form av økt digitalisering og nye salgskanaler.

Nettstedet cakeiteasy.no er en salgskanal mange kriserammede bakerier har tatt i bruk. I tillegg mener Bakke at kampanjen «Støtt din lokale baker» har hjulpet mange. Den har gjort flere oppmerksom på muligheten for å bestille i nettbutikk og få bakevarene levert hjem.

Hjemmeferie til hjelp

Begrensninger i reisemulighetene betyr norgesferie for de fleste nordmenn. Det håper Bakke også kan bidra til et høyst nødvendig oppsving for bransjen.

– Vi er i situasjon der bransjen går på nød- og sparebluss. Situasjonen er i bedring, men 2020 blir et unntaksår. Over sommeren håper jeg det ser bedre ut, sier Bakke i BKLF.

 

Annonse
Annonse