Nyheter

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, leder i Norges Bondelag, Lars Peder Bartnes, og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, på pressekonferansen om avklaring i jordbruksoppgjøret.

350 millioner ekstra til jordbruksavtalen

Unntaksavtalen prioriterer korn, poteter og grønt for å ivareta klima- og distriktshensyn.

Publisert Sist oppdatert

Det er konklusjonen etter at partene i formiddag la fram resultatet av årets forenklede jordbruksoppgjør. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, leder Lars Petter i Norges Bondelag, Lars Peder Bartnes, og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag deltok på pressekonferansen.

Økt pristilskudd med 150,2 millioner kroner og økt direkte tilskudd med 162,8 millioner kroner utgjør brorparten av de 350 millioner kronene budsjettet for avtalen økes med i 2021.

LES MER | Her er sluttprotokollen fra årets forenklede jordbruksoppgjør

Unntaksoppgjør

Avtalen justerer på relativt få ordninger, og det er ikke gjennomført omfattende drøfting av virkemiddelapparatet. Arbeidet med å videreutvikle virkemidlene er skjøvet til kommende oppgjør.

– Det har i år handlet om å gjennomføre forhandlingene så normalt som mulig, i en helt unormal situasjon. Jeg er glad for at vi har blitt enige om en avtale som bidrar til å trygge matproduksjonen vår, og som viderefører satsingen på landbruket i distriktene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Inntektskamp i 2021

Her er leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag:

– I avtalen viderefører vi satsingen på mer grønt, frukt, bær og potet. Det er markedsmuligheter på korn som vi ønsker å utnytte. Samlet sett har vi vektlagt en økt bruk av norske ressurser i matproduksjonen framover.

Bartnes understreker at inntektsutvikling blir svært viktig inn mot jordbruksoppgjøret 2021.

Det samme gjør leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag:

– Inntektsmålet vil være viktig i 2021, særlig etter at tallene for 2019 viste inntekter for bonden på 2015-nivå, sier hun.

Bedre betalt for grisen

Målprisene for råvarer økes med 1,75 prosent i gjennomsnitt.

  • Gris 32,43 kroner per kilo, opp 1,46 kroner

  • Poteter 5,19 kr/kg kilo, opp 0,13 kroner

  • Grønnsaker og frukt opp 2 prosent

  • Norsk matkorn 3,50 kr/kilo, opp 0,168 kroner

  • Melkeprisen er uendret. Ordningen om omsetning av melkekvoter gjeninnføres ved at 60 prosent av produsentenes kvote kan selges privat, mens minst 40 prosent må selges til staten til en pris på 4 kr per liter.

Bartnes i Bondelaget trekker fram målprisen på gris spesielt:

– Det er første gang den økes siden 2016.

Powered by Labrador CMS