Annonse
Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte denne uka Polarbröd i Älvsbyn, der 131 ansatte mister jobben etter storbrannen. Foto: Polarbröd
Sveriges statsminister Stefan Löfven besøkte denne uka Polarbröd i Älvsbyn, der 131 ansatte mister jobben etter storbrannen.    Foto: Polarbröd AB

131 mister jobben etter Polarbröd-brannen

Onsdag kunngjorde ledelsen i Polarbröd AB at 131 ansatte på fabrikken mister jobben etter brannen i august, der bakeriet ble totalskadd i brann.

Dette er en sorgens dag

Brannen i Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn brøt ut sent om kvelden søndag 23. august. Mandag var bygningen helt ødelagt. Foto: Redningstjenesten i Piteä-Älvsbyn / TT / NTB scanpix
Brannen i Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn brøt ut sent om kvelden søndag 23. august. Mandag var bygningen helt ødelagt. Foto: Redningstjenesten i Piteä-Älvsbyn / TT / NTB scanpix  

Det er dramatisk for den lille kommunen i Norrbotten med rundt 5.000 innbyggere, der Polarbröd-fabrikken er hjørnesteinen i arbeidslivet. Svenske medier har beregnet at omfanget av oppsigelsene er på linje med at hovedtaden Stockholm skulle mistet 32.000 arbeidsplasser.

– Dette er en sorgens dag. Vi ser ingen andre løsninger for øyeblikket, men vi gjør alt vi kan for å komme tilbake med et nytt bakeri i Älvsbyn, selv om det vil ta tid, sier administrerende direktør Karin Bodin i en pressemelding.

Selskapet anslår at det vil ta minst to år å bygge et nytt bakeri.

Leter etter andre muligheter

Det pågår nå et intensivt arbeid med å finne alternative løsninger for ansatte.

Noen vil få tilbud om jobb i selskapets andre bakeri i Bredbyn, mer enn 40 mil lengre sør i landet.

– Det handler om 20 personer. Polarbröd vil prøve å hjelpe til med overnatting og reise, sier Karin Bodin.

Polarbröd jobber også med å starte sandwichproduksjon i Älvsbyn. Også her kan det være snakk om jobb til 20 personer.

Sveriges tredje største

Polarbröd-konsernet omsatte i 2019 for 1,3 milliarder svenske kroner, og er Sveriges tredje største produsent av matbrød.

I Norge har familiebedriften Findal & Krogh AS ansvar for salg og markedsføring av Polarbröd. Selskapet omsatte for 223 millioner kroner i 2018.

Polarbröd har vært solgt i Norge siden 2002 og selges ifølge selskapets nettsider i landets tre største dagligvarekjeder.

Kommer til Norge mandag

Findal & Krogh AS er grossisten til Polarbröd i Norge. Daglig leder Jarle Findal opplyser til Matindustrien at det rett etter brannen så mørkt ut for leveransene til det norske markedet.

– Vi kan ikke være for bastante ennå, men nå ser det lysere ut. Produksjonen er flyttet til en annen fabrikk i Sverige. Varene til oss er produsert, og vi venter ny leveranse allerede mandag. Den vil dekke etterspørselen nå, sier Findal, som er svært fornøyd med hvordan svenskene har løst produsjonen etter den tragiske brannen.

Varekategorien Polarbröd hører hjemme i, omsetter for rundt 465 millioner kroner årlig i Norge. Polarbröd har rundt 80 prosent av dette markedet, ifølge Findal. 

 

Annonse
Annonse