Annonse
Pinnekjøtt i vaffel. Bruk opp julens restemat, råder Spis opp maten og Too Good To Go. Foto: Christin Eide
Pinnekjøtt i vaffel. Bruk opp julens restemat, råder Spis opp maten og Too Good To Go. Foto: Christin Eide  

1 av 3 kaster julemat


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

14 prosent er usikre, mens 52 prosent ikke kaster noe. Undersøkelsen er gjennomført blant 1.000 respondenter på landsbasis nå i desember.

– Mange kjøper nok mer enn de klarer å spise opp, slik at maten blir liggende for lenge. I tillegg blir det ofte mat til overs når man har gjester. Det er lett å glemme restene i kjøleskapet, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go, i en pressemelding.

Prøv noe nytt med julematen

Hun har følgende råd til hvordan du kan redde julens restemat:

– Lag handleliste og unngå impulskjøp. Da sparer du penger også. Videre gjelder det å være kreativ. Blås liv i pinnekjøttet, kålrabistappen og risgrøten ved å lage nye retter. Google litt hvis du er usikker på holdbarheten, og bruk sansene dine. Mye kan dessuten fryses ned, sier hun.

Samtidig viser funnene at mange også omfavner restene. Det vanligste er å momse seg gjennom romjulen, fryse ned maten og lage nye måltider.

Mette Nygård Havre, leder av Spis opp maten, anbefaler folk å eksperimentere.

– Det er uendelig med muligheter. Gjør det enkelt. Kanskje passer restene i litt lettere måltider også – det kan vi jo ha godt av i romjulen – eller som turmat. Pinnekjøtt-pizza, lapskaus og turlefse med fyll er blant mine favoritter. Nesten alt kan puttes i lapskaus og supper, sier hun.

Nygård Havre mener det har skjedd en positiv holdningsendring til matsvinn de siste årene.

– Folk er blitt mer positivt innstilt til å bruke opp restemat, kanskje fordi temaet adresseres i større grad enn før. Matredding er blitt et begrep. Samtidig er det fortsatt for mye svinn, noe også undersøkelsen viser. Forbrukerne står for seksti prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge, så det er utrolig viktig å se på egne vaner, sier hun.

Flere funn fra undersøkelsen

Hva gjør du vanligvis med restematen fra julefeiringen?

  • Fryser ned: 49 %

  • Momser gjennom romjulen: 60 %

  • Lager nye retter: 48 %

  • Deler med andre: 16 %

  • Gir til kjæledyret: 8 %

  • Hender at jeg kaster noe: 23 %

  • Blir ingen rester: 6 %

Hender det at du kaster julemat?

  • Ja: 34 %

  • Nei: 52 %

  • Usikker: 14 %

Tips for å unngå matsvinn

1. Lag handleliste

2. Unngå impulskjøp

3. Ikke kjøp mer enn du klarer å spise opp, selv om det bugner av fristelser

4. Del med andre – inviter på restefest

5. Frys ned restene – det gjelder både ferskt og varmebehandlet kjøtt, grønnsaker og annet

6. Lag nye retter av julematen

7. Se, lukt og smak hvis du er usikker på holdbarheten

8. Avkjøl middagsrester raskt, putt i tett boks og sett kaldt

Trenger du mer inspirasjon? Ta en titt på dette blogginnlegget, hvor ekspertene gir sine matreddertips for julen.

 

Annonse
Annonse