Hopp til hovedinnhold
Kjøp abonnement
MATIND section links
Nyheter
Produksjon
Ernæring
Forskning
Emballasje
Leverandørnytt
Synspunkt
Fagartikler
Ledertips
MATIND E-publications
Mat og Marked
e-avis
MATIND Info links
Annonsørinnhold
Kontakt oss
Om oss
Mediaconnect links
Logg inn
Min side
MATIND subscriber links
Nyhetsbrev
Logg inn
X
Annonse
Annonse
Søk:
EN DEL AV
Annonse
Nyheter
Bransjeprofilen
I frontlinjen for den norske bonden
Mariann Tveter har stupt inn i debatten om bonden, landbruket og matindustrien. Gjennom nettstedet heimkunnskap.no gjør hun engasjerte dypdykk.
Bondelaget vil ha flere nordmenn som sesongarbeidere
Koronakrisen har ført til en stor mangel på sesongarbeidere i norsk landbruk. Nå vil Norges Bondelag samarbeide med Nav for å bedre rekrutteringen.
– 2021 er tidenes vekstmulighet for grøntsektoren
Gartnerhallens toppsjef beskriver 2021 som «tidenes mulighet for vekst». Forutsetningen er at arbeidskraftutfordringene løses.
FN: 17 prosent av all mat kastes
931 millioner tonn mat som var tilgjengelig for verdens forbrukere, ble kastet i 2019. Det tilsvarer 17 prosent, viser nye tall fra FNs miljøprogram (UNEP).
Lekeland får smekk på fingrene for å ha reklamert for gratis godteri
Matvarebransjens faglige utvalg (MFU) mener lekelandet Eventyrfabrikken i Oslo brøt retningslinjene da de reklamerte for gratis godteri på Facebook.
Klimamelding møter isfront
Forhandlingene på Stortinget om regjeringens klimaplan er fortsatt ikke kommet i gang. Partiene skylder på hverandre.
Kolonial.no nominert til hederspris
Kolonial.no er blant de 11 nominerte til hedersprisen fra Design og arkitektur Norge (Doga).
Ny kunnskapsbank skal gi bedre innovasjon
Nofima har bygget en kunnskapsplattform som skal forbedre innovasjonen i matbransjen.
Strenge koronatiltak ga kraftig vekst hos Vinmonopolet
Vinmonopolet økte salget med 40 prosent i februar sammenlignet samme måned i fjor. Skjenkestopp og stengte grenser er trolig årsaken.
Den fallende sjømateksporten fortsatte i februar
I februar ble det eksportert sjømat for 8,7 milliarder kroner. Det er en nedgang på 482 millioner kroner sammenlignet med februar i fjor.
Bonde tiltalt etter funn av 83 døde sauer
En sauebonde er tiltalt for flere brudd på dyrevelferdsloven. Det ble funnet minst 83 døde sauer i mannens fjøs.
Fjordland tilbakekaller tomatsuppe etter eggtabbe
Fjordland trekker tilbake suppeproduktet sitt BOX Spicy Tomato soup. Årsaken er at egg ikke kommer fram i produktets ingrediensliste.
Prior får ny logo
Nortura lanserer ny logo og visuell profil for Norges eldste merkevare for egg og hvitt kjøtt.
Nedbørsskader bekymrer flest bønder
6 av 10 bønder mener styrtregn, flom og overvann er den største klimatrusselen.
Han blir ny daglig leder i Økologisk Norge
Markus Hustad er ansatt som konstituert daglig leder i Økologisk Norge. Han har jobbet i Økologisk Norge i seks år og tiltrer 1. mai.
Nå kan også ferdigmat merkes med Nøkkelhullet
Flere ferdigmatprodukter kan få Nøkkelhullet etter at forskriften ble endret 1. mars.
Grøntprodusentene kutter produksjonen
Mangel på arbeidskraft fører til at bare halvparten av de store grøntprodusentene regner med å produsere som normalt i år.
Frederic Hauges paprikaeventyr
I to ørkendrivhus i Jordan dyrkes paprika som nå skal selges i Norge. Ideen var Frederic Hauges, og Jordans konge likte den.
Tacosalget eksploderte i fjor: – Det har vært et helt fantastisk år
I fjor økte omsetningen av taco-dagligvarer med en kvart milliard til totalt 1,6 milliarder kroner.
Utlendinger som jobber i Norge, må kanskje vente til etter sommeren
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det antakeligvis ikke vil bli vanlige arbeidsreiser til Norge før etter sommeren.
Coca-Cola beskrevet med musikk og dans
I en ny kampanje tolkes smaken av Coca-Cola gjennom musikk og dans, til et lydspor av Tyler, the Creator. Birgit Skarstein er valgt ut til å invitere nordmenn med på kampanjedansen her i Norge. Se kampanjefilmen her!
Hvor kommer fisken i fiskekakene fra?
NRK har de siste dagene skrevet om fiskekaker laget i Lofoten uten et eneste gram norsk fisk, og fiskekaker med kun norsk fisk som knapt er merket med dette.
Stup i grensehandelen – nordmenn «harryhandlet» for 14 milliarder kroner mindre i fjor enn i 2019
Reiserestriksjonene under pandemien førte til en kraftig nedgang i grensehandelen i fjor. I alt handlet nordmenn for 2 milliarder kroner i Sverige.
Fire av ti serveringssteder har sagt opp ansatte
Rundt 40 prosent av serveringsstedene har gått til oppsigelser, ifølge en medlemsundersøkelse i Virke.
Slik skal Norge gjenåpnes
En gradvis heving av tiltakene trinn for trinn i fire etapper. Det blir kjernen i den store planen for gjenåpning av Norge.
Jordbærbonde fikk 150.000 kroner i koronabot
En jordbærbonde på Hadeland må ut med 150.000 etter at han lot polske arbeidere jobbe plukke bær før karantenetiden var over.
Bedrifter får kompensasjon for varer som har gått ut på dato
Varer som er blitt kastet fordi de er gått ut på dato på grunn av smittevernrestriksjoner, blir nå omfattet av kompensasjonsordningen fra og med mars.
4 av 10 unge har datoskrekk
38 prosent av de unge som kaster mat sier at maten havner i søpla på grunn av skepsis rundt holdbarhet.
Foodora starter hjemlevering av dagligvarer
Foodora skal fremover også selge og levere dagligvarer på døren.
Norges mest attraktive by eller tettsted skal kåres
Regjeringen ønsker innspill fra befolkningen for å finne og premiere Norges mest attraktive by eller tettsted.
Pant for 88 millioner til Røde Kors
Røde Kors fikk inn rekordhøye 88 millioner kroner fra Pantelotteriet i 2020.
Laks og sjøørret i småvassdragene trues
Rømt oppdrettslaks truer villaks og sjøørret – også i mindre kystvassdrag, viser ny forskning.
Stengte grenser ga panterekord
2020 ga ny panterekord i Norge, både i antall flasker og bokser og panteandel.
Frøprøver fra hele verden sendt til Svalbard
Frø fra vannmelon, jordbær og gresskar er på plass i Svalbard Globale frøhvelv.
Full skjenkestopp fra klokka 22:00
Regjeringen strammer inn de nasjonale skjenkereglene. Tirsdag endres skjenkestoppen til klokka 22.
Emballasje
Vinglete forbrukere har stor makt
Det aller viktigste for å velge emballasje, er at du kjenner matproduktet ditt. Forbrukerne har stor makt, men de er vinglete og lar følelsene styre.
Norsk tomatproduksjon økte i fjor
Den norske produksjonen av tomater økte i fjor med 660.000 kilo, noe som tilsvarer en økning på drøyt 5 prosent.
Dagligvarekjedene økte omsetningen med 30,5 milliarder kroner
Stengte grenser og få utenlandsreiser gjorde at omsetningen i norsk dagligvare økte med 17 prosent i fjor. Norgesgruppen økte sin dominans ytterligere.
Åtte av ti matreklamar retta mot barn bryt WHOs retningsliner
SIFO-forskarar har kartlagd usunn matreklame som barn får rett inn i mobilen sin.
Nortura produserer enda mer EMV
Nortura økte omsetningen med en milliard kroner i 2020. Produksjonen av kjøtt og egg for kjedenes egne merkevarer økte betydelig.
Tidenes beste tall fra Tine
Samvirket med rekordtall: 1.992 millioner kroner i driftsresultat. Mer enn halvparten går direkte tilbake til Tines melkeprodusenter.
Lover forbedret Smak-messe i 2023
Norges Varemesse lover et enda bedre messeprodukt når dørene åpner for etterfølgeren til Smak i februar 2023.
Maarud kutter 13 tonn plast
Snacksprodusenten Maarud kutter 13 tonn plast ved å endre emballasjen. Den nye posen er mindre, men fylles enda bedre opp.
Ny «superkomponent» kan knekke listeria i mat
Med en ny «superkomponent» i kombinasjon med høytrykksbehandling, mener forskerne å nærme seg en resept som kan ta knekken på den fryktede listeriabakterien i mat.
24 tiltak for bedre rekruttering
Femårig nasjonal rekrutteringskampanje og læreplassgaranti er blant de 24 tiltakene som skal bedre rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen.
Mattilsynet har startet svinekontrollen
Mattilsynet har nå gjort de første inspeksjonene i svinekampanjen, som skal gi økt kunnskap om hvordan norske griser har det.
Anders Hundseid (29) ny toppsjef i Fatland
29-åringen Anders Hundseid er ansatt som ny konsernsjef i Fatland.
Arkeologer fant 5.000 år gammelt ølbryggeri i Egypt
Arkeologer har gravd opp et over 5.000 år gammelt ølbryggeri i Egypt. Egyptiske myndigheter håper oldtidsfunnet skal få flere turister til landet.
Ny storsatsing på kompetanse
Rekrutteringen til «Fremtid for kompetanse» har startet. Målet er 40 deltakerbedrifter fra næringsmiddel- og sjømatindustrien.
Bondelaget vil ha kjøttkutt ut av klimaplanen
Norges Bondelag setter sin lit til opposisjonen på Stortinget, og håper på endringer i regjeringens klimapolitikk.
«God helse» inn i ny strategi for Matnasjonen Norge
Regjeringens nye strategi for Matnasjonen Norge er lansert. Nå har «god helse» også fått plass i visjonen.
Drømmeår for norske meieriprodukter i 2020
Etter mange år med jevn nedgang i omsetningen av melk snudde det opp ned i 2020. Nordmenns endrede forbruksvaner i pandemien sørget for at omsetningen av norske meieriprodukter økte formidabelt i fjor.
Ny dagligvarekjede satser på døgnåpne og ubemannede butikker
En ny dagligvarekjede der alle butikkene skal være ubetjente og døgnåpne, vil snart se dagens lys i Norge.
Fortsatt framgang for Orkla
Orkla Foods økte omsetningen med nesten 10 prosent i pandemiåret 2020.
Drillo-isen er tilbake
Egil «Drillo» Olsen mener den nye utgaven av Drillo-isen fra Diplom-Is smaker enda bedre enn 1990-tallsversjonen.
Nille felt for markedsføring til barn
Et Disney-leketøy med godteri solgt hos Nille bryter retningslinjer for markedsføring, mener Matbransjens Faglige Utvalg (MFU).
Letter tilgangen på sesongarbeidere
Mangelen på utenlandsk arbeidskraft gjør at regjeringen forenkler kombinasjonen av dagpenger og sesongarbeid i fiskeindustrien og landbruket.
Starter ny fagmesse i 2022
BFSN Storkjøkkenleverandørene og X Meeting Point etablerer messen Gastro X i 2022.
Bollestad ønsker seg flere matdyrkere i byen
Regjeringen lanserer en ny strategi for mer urbant landbruk i Norge. Men det følger ikke en krone med satsingen.
Koronafaste sesongarbeidere får fornyet oppholdstillatelse
De nesten 300 sesongarbeiderne som har sittet fast i Norge siden i fjor, kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021.
Annonse