Annonse

Nyheter

Nina Sundqvist er sjef i Matmerk. Foto: Camilla Skjær Brugrand

Bransjeprofilen– Norge er fattige på dagligvarebutikker

Matmerk-sjef Nina Sundqvist mener Norge er veldig fattige på butikkutvalg i den forstand at lavprisbutikker er dønn like – både på utvalg og pris.

Synne Heggelund (23) har gått læretiden hos Diplom-Is. Her setter hun landbruks- og matminister Olaug Bollestad inn i produksjonsteknikken. Til venstre står Tove Lange, leder i Matindustriens Opplæringskontor. Foto: Arne Kongsnes

Bollestad i rekrutteringslæra

Matministeren er bekymret for rekrutteringen. Nå har hun lært mer av dem som vet hvor skoen trykker hos Diplom-Is.

PolitikkAp går inn for kommunal lakseskatt

Arbeiderpartiet foreslår en arealavgift eller produksjonsavgift for oppdrettsnæringen for å sikre inntekter til vertskommunene.

Virus fører til høy laksedødelighet

Et laksevirus, som fører til at hjertet sprekker, sprer seg fra oppdrettsanlegg til oppdrettsanlegg. En vaksine er langt unna, ifølge Veterinærinstituttet.

Det norske laget jubler etter at de stakk av med seieren da det 25. Kokke-OL ble arrangert i Stuttgart. Foto: Eirik Nilsen / Matbyrået / Norske Kokkers Landsforening

Gull til Norge i Kokke-OL

Det norske laget stakk av med seieren i Stuttgart.

260.000 kroner i gjennomsnitt tikker inn på kontoen til jordbruksforetakene når Landbruksdirektoratet nå utbetaler produksjons -og avløsertilskuddet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tilskuddsutbetaling10,1 milliarder til norske bønder

Landbruksdirektoratet utbetaler produksjons- og avløsertilskudd til rundt 38.300 jordbruksforetak.

Etterdønninger av tørkesommeren 2019 preger fortsatt det økonomiske resultatet for 2019 for Felleskjøpet Agri. Bildet er fra Telemark i august 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix og Felleskjøpet Agri

Rekordomsetning for Felleskjøpet Agri

16,2 milliarder i omsetning i 2019 er ny rekord for Felleskjøpet Agri. Resultatet preges fortsatt av tørkesommeren 2018.

Virusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport

Eksporten av fersk laks til Kina har falt med 31 prosent så langt i år. Nedgangen tilskrives effekten av koronaviruset.

Kjøkkensjef Kristian Vangen fra Bare Restaurant kan ta med seg en stjerne og en Michelin-kokkejakke hjem til Bergen fra seremonien i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Til høyre internasjonal direktør for Michelin-stjernene Gwendal Poullenc.

Michelin-stjerneneEndelig for Bergen

Bare Restaurant sikret Bergen sin første Michelin-stjerne.

Kjøkkensjefen på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med sine kollegaer etter at restauranten hans Maaemo i Oslo fikk tre stjerner i Michelin Guiden i 2016. Til høyre står Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin. Foto: Nikolai Lin

Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim

Bergen håper å følge i Oslo, Stavanger og Trondheims matspor og få seg minst én stjerne i Michelin-guiden.

Coop kaller tilbake biff stroganoff

Coop tilbakekaller Coop Dagens Biff Stroganoff med potetmos grunnet feilmerking.

Anne Marie Glosli er ansatt som ny departementråd i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Torbjørn Tandberg

Landbrukets nye toppbyråkrat

Anne Marie Glosli ansatt i en av landbrukets aller mektigste stillinger.

MattilsynetGode hygienerutiner hos lokalmatprodusenter av kjøtt og kjøttprodukter

Mattilsynet har vurdert rutiner for produksjon, hygiene og sporbarhet hos 103 lokalmatprodusenter av kjøtt og kjøttprodukter. Resultatet viser at produsentene generelt har gode rutiner og kontroll.

NHO Service og Handel– I 2024 kan NG ha 50 prosent av markedet

– Vi ser nå en dramatisk utvikling der forbrukeren kommer til å stå igjen som taperen, sier adm. direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel, som har Rema 1000 som ett av sine største og viktigste medlemmer.

Øyvind André Haram er kommunikasjonssjef i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge

Trenger bredere kompetanse

Sjømatnæringen utvikler seg stadig og trenger mer og bredere kompetanse.

Espen Lynghaug er spesialrådgiver i NHO Mat og Drikke. Han er bekymret for rekrutteringen til næringsmiddelindustrien.

Rekruttering er bransjens største utfordring

Et generasjonsskifte i kombinasjon med svikt i rekrutteringen er næringsmiddelindustriens store utfordring.

Kavli tilbakekaller Snack Pack

O. Kavli AS har fått påvist bakterien Bacillus Cereus i enkelte Snack Pack-produkter og kaller derfor tilbake alle varianter av Snack Pack fra markedet.

Det er spesielt de havbaserte bionæringene som trekker opp produktiviteten og verdiskapingen innen bioøkonomien viser ny rapport. Foto: Getty Images

Styrker satsing på bioøkonomi

Norge er i toppsjiktet i Europa for produktivitet og verdiskaping innen bioøkonomi. Nå samles kreftene for å styrke innsatsen.

DrikkevarerLerum tilbake i brusbransjen

Lerumfamilien har konstruert sin egen «brusmaskin» og lanserer den sukkerfrie brusen «Gently Sparkling ZERoh!» i fire varianter.

Uvanlig mye snø og lite vind fører til at reinen i Finnmark mange steder ikke klarer å grave seg ned til maten. Reindriftsutøvere frykter tidenes beitekrise. (Illustrasjonsfoto) Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Enorme snømengder kan gi sultkatastrofe for rein i Finnmark

Reindriftsutøvere frykter tidenes beitekrise.

Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen gir landbruks- og matminister Olaug Bollestad lynkurs i truckkjøring i forbindelse med at Ringnes leverte 11.000 liter brus fredag. Brusen deles ut til fattige i Oslo-området.

Avgiftsunntaket som hjelper de fattige

Første gaveleveranse på 11.000 liter brus fra Ringnes til Matsentralen betyr at også fattige kan få feire bursdag med brus på bordet.

Norsk akevitt er nå sikret samme juridiske beskyttelse som champagne og parmaskinke. Bildet er fra Arcus sitt fatlager på Gjelleråsen. Foto: Arcus

Norsk akevitt får samme beskyttelse som champagne

Norsk akevitt og vodka er lagt under juridisk beskyttelse i EUs mesterliga for mat.

MiljøFår skryt av Johannson

Miljøforkjemper og ASKO-topp Torbjørn Johannson gir Nortura honnør for å gå foran i emballasjeutviklingen.

Orkla økte driftsresultatet til 1,5 milliarder

Orklas driftsresultat for fjerde kvartal endte på 1,51 milliarder kroner. I Orkla Foods var det en særlig positiv utvikling i det svenske markedet.

KåringQ-Meieriene best i sin klasse på innovasjon

Norske forbrukere har talt. Q-Meieriene er Norges 12. mest innovative bedrift, og vurderes som best i matvarebransjen på nyskaping.

Nortura tapte erstatningssak

Byggingen av et kalkun- og kyllingslakteri ble langt dyrere enn planlagt, men Norturas anke mot konsulentselskapet Cowi førte ikke fram i lagmannsretten.

Vestlandsbønder vil kvitte seg med melkekvotene

Ingen har ivret mer enn bøndene i Vestland etter å selge, etter at staten og Norges Bondelag i oktober 2019 besluttet å kjøpe ut melkekvoter.

Lego lover kun grønne klosser

I 2030 skal alle Lego-klosser være grønne, lover den danske leketøysgiganten. Da er det slutt på bruk av plast framstil av fossilt brensel.

Klimakur 2030 kan få dramatiske konsekvenser for norsk kjøttproduksjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Klimakur 2030Mindre kjøtt skal ta over halvparten av klimakuttene i jordbruket

En egen avgift på rødt kjøtt er blant forslagene for å nå Norges utslippsmål fram mot 2030.

Skuterud mot sin femte periode som styreleder i Felleskjøpet Agri

Anne Jødahl Skuterud er innstilt for gjenvalg som styreleder i Felleskjøpet Agri.

Skreiprisene faller noe etter uvær i starten av lofotfisket

Prisen på skrei har gått noe ned den siste uka etter at dårlig vær i starten av sesongen ga skreifiskerne rekordhøye priser.

Nye tallØkning i konsumet av smakstilsatt melk

I snitt drikker kundene dine omtrent et glass melk hver dag. Nye tall viser en økning i konsumet av smakstilsatt melk, som sjokolademelk.

DRIFTES FRA ÅS: Salgsdirektør Jørgen Røssevold (til venstre) i Carepacks sammen med gründerekteparet May-Rita Kappfjell og Stig Ola Johansen, som også er selskapets daglige leder.

Sikter mot Norden med mellommåltider

Med en klar klima- og bærekraftprofil har oppstartsselskapet Carepacks ambisjoner om å bli en nordisk aktør i bedriftsmarkedet for mellommåltider.

Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet

Over 20 arbeidsplasser i Felleskjøpet står i fare fordi Tine har besluttet å flytte osteproduksjonen for utenlandsmarkedet til Irland og bruke europeisk melk.

PolitikkBetaler 11,2 millioner for å delta på Grüne Woche

Staten punget ut med 11,2 millioner kroner for å delta på årets utgave Grüne Woche i Berlin. Og det er det vel verdt, mener landbruksministeren.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke er bekymret over markedsutviklingen. Foto: Hans Petter Asbjørnsen

Lave markedsforventninger bekymrer

Mat-, drikke- og bionæringen avsluttet 2019 med en god markedssituasjon. Utsiktene for 2020 er mørkere.

Teknologisk Matforums styreleder Stig-Yngve B. Pedersen tildeler Einar Alme prisen «Matmonsen 2020» under Næringsmiddeldagene. Foto: Teknologisk Matforum

Einar Alme tildelt «Matmonsen 2020»

Priset for sin mangeårige innsats for Teknologisk Matforum.

FiskeoppdrettILA-smitte påvist i oppdrettsanlegg

Mattilsynet har påvist laksesykdommen ILA ved et oppdrettsanlegg drevet av Grieg Seafood i Nordkapp kommune i Troms og Finnmark.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese fortalte eller to vidmed hvert sitt utgangspunkt vidt forskjellige historier om næringsmiddelindustrien. Foto: Arne Kongsnes

Næringsmiddeldagene Kampen om matbudskapet

Hans Geelmuyden mener næringsmiddelindustrien taper kommunikasjonskampen mot kreftene som gir forbrukerne «feel bad»-følelsen.

Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, har meddelt valgnemnda at han ikke stiller til gjenvalg på årsmøtet i juni.

NorturaNordmenn spiser stadig mer kylling

Nortura spår at økningen vil fortsette.

GRØNT SKIFTE: Oslo-ordfører Marianne Borgen (til venstre), strategidirektør Olav Kjørven fra EAT, avdelingsdirektør Kristin Orlund fra Landbruks- og matdepartementet og styreleder Stig-Yngve B. Pedersen i Teknologisk Matforum. Foto: Arne Kongsnes

NæringsmiddeldageneEAT: – Norge opphengt i 14 gram kjøtt daglig

Slik beskriver EATs strategidirektør Olav Kjørven den norske mottakelsen av den kritiserte dietten og rapporten fra Gunhild Stordalens EAT.

En åpen digital plattform skal styrke samarbeid mellom aktørene i landbruket og gi mer bærekraftig matproduksjon. Foto: Yara

Utvikler digital landbruksplattform

Yara og IBM vil i samarbeid med mat- og landbruksnæringen forbedre effektiviteten, åpenheten og bærekraften i global matproduksjon.

DOGA-merket 2020Hyller glutenfritt mel og spiselig tang

Holmen Crisp har skapt en serie med glutenfritt mel som er både nostalgisk og moderne. Austevoll Seaweed Farm har utviklet fire tangprodukter til middagsbordet. Nå mottar de DOGA-merket.

Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen

Det er påvist salmonella i 33 tonn kylling som skulle selges i norske butikker. Mattilsynet sier at folk kunne ha blitt syke om kyllingen hadde nådd markedet.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (til venstre), leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag og Ina Therese Lindvik Nornes fra Ungt Entreprenørskap i delegasjonsmøtet under Grüne Woche i Berlin. Foto: Vidar Alfarnes

Flere fagfolk skal bygge matnasjonen Norge

Nå skal en ny strategi styrke matnasjonen Norge, og et eget utvalg skal finne løsninger på utfordringene med rekruttering.

Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd

Mattilsynet har trukket EFTA-godkjenningen til selskapet Kjøttsentralen AS i Oslo. Bakgrunnen er flere grove regelbrudd.

Ny rapportAdvarer mot forbud mot prisdiskriminering

Ekspertgruppen som har vurdert om et generelt forbud mot prisdiskriminering kan øke konkurransen i dagligvarebransjen, vender tommelen ned for forslaget.

Grüne WocheGrønn Gjødsel vant Bedriftsutviklingsprisen

250.000 kroner, heder og ære. Grønn Gjødsel AS fra Rakkestad vinner Bedriftsutviklingsprisen 2019.

Kjøttprodukter inneholdt mer salt enn det som var oppgitt i merkingen

Mattilsynet har fått analysert næringsstoffer og tungmetaller i 24 bestselgende kjøttprodukter. Ni av produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen.

Tine passerte 23 milliarder i 2018

Annonse