Annonse

Nyheter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter ønsker å øke kjennskapen til kostrådet om et daglig inntak av melk og meieriprodukter og spesifiseringen om tre porsjoner hver dag. Foto: melk.no

Ny merkeordning for magre og lette meieriprodukter

Melk.no lanserer et «3 om dagen»-merke for magre og lette meieriprodukter.

Delt ut 1,3 millioner kroner– Solofondet er et veldig godt initiativ

Amalie Driveklepp går på sitt tredje år som jurymedlem for Solofondet. Som en del av en nøye utvalgt ungdomsjury skal hun nok en gang avgjøre hvem som skal få støtte fra Solofondet.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen støtter arbeidet med et nytt kulturarvsenter for Lofotfisket.

Pengestøtte til nytt kulturarvsenter for Lofotfisket

Museum Nord får en halv million kroner til det nye kunnskaps- og opplevelsessenteret Skrei i Storvågan.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik var begge fornøyde da de presenterte utfallet av årets lønnsoppgjør på Thon Hotel Opera søndag. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

LO og NHO: Forhandlingene har vært tøffe

Både LO og NHO er glade for at en storstreik ble avverget, men både Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik innrømmer at forhandlingene var tøffe.

Q-meieriene, her ved administrerende direktør Bent Myrdahl, møter Landbruksdepartementet i retten fredag. Foto: Q-meieriene

Q-meieriene møter staten i retten

Q-meieriene nekter å betale tilbake flere millioner i tilskudd fra staten. Nå starter saken i Oslo tingrett.

Ingen funn av MRSA hos svin i 2020

I løpet av 2020 ble det ikke gjort noen funn av svin som ble smittet av den antibiotikaresistente bakterien MRSA.

Det blir trolig færre utenlandske sesongarbeidere i norske jordbæråkre i år. Foto: Roland Schgaguler | NTB

Ingen løfter om flere sesongarbeidere

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) vil ikke gi noen løfter om hvor mange utenlandske sesongarbeidere som får slippe inn til Norge denne sesongen.

WWF-rapport viser klimagevinst ved å kutte kjøtt

En studie utført av Verdens naturfond i Tyskland viser at redusert kjøttforbruk gir betydelig lavere karbonutslipp.

Norsk sjømat med solid inngang på 2021

I årets tre første måneder ble det solgt norsk sjømat i utlandet for 27,7 milliarder kroner. Det er en verdinedgang på 3 prosent fra i fjor.

Statsminister Erna Solberg (H) redegjorde for Stortinget om gjenåpningen av samfunnet i Stortinget onsdag. Foto: Torstein Bøe | NTB

Vurderer å utvide innreiseordningen for arbeidsreisende ytterligere

Neste uke vurderer regjeringen å utvide innreiseordningen for arbeidsreisende ytterligere, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Mindre grensehandel ga mer handel i Norge i 2020

Omsetningen i norske dagligvarebutikker og alkoholsalg økte med 18 prosent i 2020 som følge av koronarestriksjoner og redusert grensehandel.

Q-meieriene tilbakekaller helmelk

Q-meieriene tilbakekaller et lite parti Q Helmelk på 1-literskartonger etter at det er funnet avvik på kvaliteten.

Kjøttprodukter tilbakekalt grunnet salmonella - ikke nok norsk kjøtt i markedet

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd. Årsaken kan være mangelen på norsk kjøtt i butikkene.

Ringnes er et av flere bryggerier som vil rammet av streik dersom LO og NHO ikke blir enige innen meklingsfristen til helgen. Foto: Berit Roald | NTB

2.130 NNN-medlemmer kan være i streik fra søndag

De mest sentrale delene av matindustrien blir ikke tatt ut i en eventuell streik, men en rekke bedrifter blir likevel berørt.

Grønnsakbønder frykter færre norske agurker på grunn av strenge innreiseregler. Foto: Vegard Grøtt | NTB

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Mangel på utenlandske arbeidere kan gi langt færre norske agurker i butikkhyllene i år.

Koronautbrudd hos Kolonial.no

Hovedlageret til Kolonial.no på Lørenskog er rammet av et koronautbrudd. Ingen av de smittede har vært i kontakt med kunder.

Grensehandelen stupteNordmenn brukte 87 prosent mindre i Sverige i fjor

Ingen nordmenn, ingen penger. Slik oppsummerer svenske medier tilstanden for virksomhetene ved norskegrensa etter at grensehandelen falt med 87 prosent i 2020.

Hvis det er farlige bakterier på kyllingfiletene, eksponerer vi oss selv for mulig risiko jo mer vi kutter i kyllingen og håndterer den. Da er hygiene og rett bruk av redskap svært viktig. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Nordmenn er forsiktige med de få farlige bakteriene vi har

De berørte produktene kan identifiseres gjennom lot-nummeret som står trykket på pakken ved siden av datomerkingen. Datomerkingen har ikke betydning i denne sammenhengen. Foto: Grilstad

SalmonellaGrilstad tilbakekaller Jubelsalami

Fire partier Jubelsalami og Jubelsalami med pepper kalles tilbake etter at det ble påvist salmonella hos en råvareleverandør.

Nedstengte bedrifter kan få matsvinn kompensert

Koronatiltak gjør at mange nedstengte bedrifter må kaste mat, drikke og blomster som går ut på dato. Regjeringen ønsker å kompensere utgiftene.

Logistikksjef Thomas Ulseth i Nortura sender rekordmange egg ut på markedet. Foto: Nortura

Pakker rekordmange egg til påske

Aldri før har salget av egg frem mot påske vært så høyt. Nortura har sendt ut over 40 millioner norske egg til forbrukerne de siste ukene.

Byrådet i Oslo fjerner skjenkebevillingsgebyret og gir gratis utleie av gategrunn til servering og varehandel ut året. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

Uteservering og gatehandel får drahjelp i Oslo

Byrådet i Oslo vil gi gratis skjenkebevilling og leie av gateplass til handel, servering og arrangementer ut året.

Grønt Punkt Norge har spurt nordmenn hva som skjer med kildesorteringen når de reiser bort i påsken, og svaret er nedslående. Foto: Grønt Punkt Norge

3 av 5 slurver med kildesorteringen når de reiser bort i påsken

Mange legger igjen de gode vanene hjemme når de reiser bort. Skuffende, mener Grønt Punkt Norge.

Taga tilbakekaller pølser etter funn av salmonella

Taga Foods tilbakekaller to produkter som selges hos Coop, etter at Nortura har gjort funn av salmonella i et parti med svinekjøtt levert til Taga.

Solide resultater i Lerum

Lerum-konsernet leverer et historisk resultat for 2020 på 41,4 millioner kroner før skatt - en forbedring på 27,3 millioner fra året før.

Utvider tilbakekalling av bacon

Nortura utvider tilbakekalling av baconet med navn «Skikkelig digg bacon» til å gjelde flere holdbarhetsdatoer.

Påskeferien100.000 vil trosse myndighetsråd om dagligvarehandel

Én av syv nordmenn vil ikke følge myndighetenes råd om å handle matvarer i hjemkommunen før de drar på hytta i påsken. Det viser en undersøkelse fra Gjensidige.

MDG holder denne uka sitt landsmøte. Her er nestleder Arild Hermstad, leder Une Bastholm og Oslo-byråd Lan Marie Berg. Foto: Terje Pedersen | NTB

MDG sa nei til kjøttfrie kantiner

Kjøttforbruk splitter MDGs landsmøte. Grønn Ungdoms forslag om kjøttfrie offentlige kantiner ble nedstemt, men MDG går inn for en kjøttfri dag i uka.

Konkurransedirektør Lars Sørgard er klar til å starte arbeidet med å innhente prisopplysninger fra leverandørene til dagligvaremarkedet. Foto: Konkurransetilsynet

Nå skal leverandørprisene sjekkes

Over påske må leverandørene begrunne forskjeller i sine priser til kjedene overfor Konkurransetilsynet, men dette skal ikke begrense rommet for tøffe forhandlinger mellom kjeder og leverandører.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening eier Brødskala’n, som nå utvides med to nye glutenfrie kornsorter. Foto: BKLF

Brødskala'n utvides med nye glutenfrie kornslag

De glutenfrie kornsortene hirse og sorghum kan nå tas med grovheten skal beregnes i brød.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad avlyser MDGs kjøttkutt. Foto: Heiko Junge/NTB

Bollestad: Vi spiser ikke for mye kjøtt

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) slakter MDGs forslag om å halvere norsk kjøttforbruk.

Nortura inn i hyllene på Felleskjøpet

Gjennom et nytt pilotprosjekt skal Felleskjøpet selge matvarer fra Norturas restaurantsortiment i sine butikker. Konseptet skal nå testes i fem butikker på Østlandet.

Norgesgruppen passerte 100 milliarder i 2020

Stengte grenser og restauranter ga rekordhøy omsetning for Norgesgruppen.

Hanne Cecilie og Jon Ragnvald Sporsheim ved Juviksild på Romsdalskysten. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Første sildeprodusent med Spesialitetmerket

Juviksild er tildelt merket Spesialitet fra Norsk Mat for sin kryddersild.

Mus skaper problemer – Maarud trekker potetgull

Maarud trekker et parti med Potetgull salt og pepper etter at en krattspissmus var i kontakt med en chipspose da den ble produsert.

Traffix fra Norganic AS og Goodlife Norge AS, Gjende eventyrkjeks fra Orkla Confectionary & Snacks Norge og MiniMi økologiske myke epleringer fra MTK Norge AS er tre av de feilmerkede produktene rettet mot små barn.

Merkefeil på 9 av 13 produkter til små barn

Mattilsynets merkesjekk avslører mange feil i merkingen av snacks, tørket frukt og kjeks rettet mot barn under tre år.

Vinnerne av Plastløftet 2021: Orkla med FunLight i 100% resirkulert plast, Arcus med pantbare vinflasker og Tine med mindre emballasjen for skivet ost.

Plastpriser til Tine, Orkla og Arcus

Grønt Punkt Norge hedrer Tine, Orkla og Arcus med Plastløftet-prisene for 2021.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen vil ha flere kvinnelige fiskere.

LikestillingFiskerne er 96 prosent menn

Nofima skal på oppdrag av departementet kartlegge tiltak som kan bedre likestillingen i fiskerinæringen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kunngjorde tirsdag kveld at framleggelsen av den langsiktige gjenåpningsplanen for Norge er utsatt til etter påske. Foto: Lise Åserud | NTB

Høie håper fortsatt på gjenåpning i mai

Gjenåpningsplanen er utsatt til etter påske. Men helsetoppene tror fremdeles at de første stegene kan tas i mai.

EY Family Business Award of Excellence til Agra

Agra, som eier Mills i Norge, Foodmark i Sverige og Stryhns Gruppen i Danmark, mottok tirsdag den prestisjetunge prisen EY Family Business Award of Excellence.

Bransjeutvalget KuttMatsvinnServering ble konstituert digitalt 23. mars. Øverst fra venstre Anne-Grete Haugen fra Matvett, Heidi Rustad fra SIN Innkjøpssamarabeid, Jon Eskedal fra Bama, Hege Sørlie fra ISS, Tore Trangmyr fra Asko, Inger Mari Voie fra Nore

Serveringsbransjen fortsetter samarbeid om kutt i matsvinnet

Sentrale aktører og innkjøpskjeder går sammen med Matvett om å lede arbeidet videre med å kutte matsvinn i serveringsbransjen.

Leder Astrid Bergmål i Reise Virke forteller at det så ut som at påsken kunne bli ferien som kunne hjelpe vinteraktørene over kneika etter en vanskelig vintersesong. Foto: Heiko Junge | NTB

Mange hoteller og serveringssteder stenger i påsken

Både NHO Reiseliv og Virke Reiseliv frykter store konsekvenser av påskeinnstrammingene. Nå stenger en rekke hoteller og serveringssteder.

Ni bransjer får ny minstelønn tidligst i mai

Minstelønnen i ni bransjer blir vedtatt senere enn planlagt som følge av sene lønnsoppgjør og bortgangen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Kjempevekst i Hval Sjokoladefabrikk

Hval Sjokoladefabrikk ASA fikk en omsetning på 67 millioner kroner i 2020, mot 43 millioner året før. Det utgjør en vekst på 56 prosent.

Seniorforsker Jens Petter Wold har ledet FoodSmaCK hos Nofima. Onsdag denne uka presenteres resultatene. Foto: Nofima

Maten er ikke sunn før den er spist

Sunn mat må også falle i smak. Onsdag presenterer Nofima resultatene fra forskningsprogrammet FoodSmaCK.

SalmonellamistankeRøkte knoker trekkes fra butikker på Vestlandet

Et parti med røkte bakknoker produsert av Fana kjøtt trekkes tilbake. Årsaken er at det er mistanke om salmonella i råstoffet.

Nordmenn fråtser kos i krisetider

Hjemmepåsken 2020 ga godt salg for tradisjonell, norsk påskekos som appelsin, marsipan og gul brus. Produsentene tror på reprise i år.

Karina Kaupang er direktør for avdeling mat i Mattilsynet, som nå undersøker om enda flere produkter må trekkes fra markedet etter salmonellafunnene i tysk storfe- og svinekjøtt. Foto: Mattilsynet

SalmonellaMattilsynet følger opp kjøttprodusenter

Så langt har 22 personer blitt syke av salmonella. Mattilsynet undersøker nå om flere produkter må trekkes fra markedet.

Fra 1969 til 2020 ble antall jordbruksbedrifter redusert fra 155.000 til 38.600. Foto: Halvard Alvik | NTB

Tre av fire gårdsbruk lagt ned på 50 år

I løpet av de siste 50 årene har tre av fire gårdsbruk lagt ned driften, men jordbruksarealet i drift holder seg stabilt.

Alle håndverksbryggerier har en god historie å fortelle. Ida Larsen i Svalbard Bryggeri forvalter en historie som er mer spesiell enn de fleste.

Arktisk øl skal ut i verden

De måtte få forandret loven før de kunne begynne å brygge. Det tok seks år. – Vi trodde ikke at det skulle gå så bra som det har gjort, sier Ida Larsen i Svalbard Bryggeri.

Det har gått mye bedre enn ventet for floraen av nye bryggerier. Neste bekymring for Erlend Vagnild Fuglum og bryggeribransjen er grenseåpning og utelivskonkurser. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen

Ølrevolusjonen bare fortsetter

Bunnsolide lokalbryggerier, utfordrere med identitet og kjeder som vil ha mer. Det er ingen slutt i sikte for bryggerirevolusjonen.

Ved Færder fyr i Vestfold kjem våren heile 22 dager tidligare no enn for tredve år sidan. Foto: Meteorologisk institutt

Her startar våren 22 dagar tidlegare

Tala viser at våren startar tidlegare i heile landet. Ved Færder fyr startar våren heile 22 dagar tidlegare enn for 30 år sidan.

Norgesgruppen stopper brussalg etter konspirasjonsreferanser på etiketter

Produsent O. Mathisen har trykket referanser til kjente konspirasjonsteorier om covid-19 på brusflaskene sine. Nå stopper Norgesgruppen salget av brustypene.

KåringGull til Vita Hjertego' Grønnsakspostei

Vita Hjertego' Grønnsakspostei vant prisen i kategori Ny under ANFO Effekt-utdelingen torsdag.

Nortura tilbakekaller dette produktet etter funn av salmonella i tysk svinekjøtt. Foto: Nortura

SalmonellaNortura tilbakekaller bacon med tysk svinekjøtt

Nortura tilbakekaller enkelte partier av «Skikkelig digg bacon». Nå er det i tysk svinekjøtt det er oppdaget salmonella.

Konsernsjef Gunnar Hovland i Tine takker forbrukerne for tilliten. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Tine Norges mest bærekraftige for tredje gang

For tredje gang har forbrukerne kåret Tine til Norges mest bærekraftige merkevare.

Brunost-bonanza under pandemien

I løpet av 2020 var årsvolumet av Tine Gulbrandsdalost på omtrent 3.650 tonn. Det utgjør en økning på 150 tonn fra 2019.

PolitietSystematisk juks i fiskerinæringa utgjør en nasjonal trussel

I sin første trusselvurdering løfter politiet fram systematisk juks i fiskerinæringa som en alvorlig trussel. Politiet ser organisert kriminalitet av ulik grad.

Norgesgruppen tilbakekalte 12. mars enkelte holdbarheter av karbonadedeig, kjøttdeig og burgere merket med Folkets, Meny, Spar og Kiwi, etter funn av salmonella. Nå tilbakekalles enda flere produkter. Foto: Norgesgruppen | NTB

SalmonellaBiffer og fileter trekkes tilbake – sjekk fryseren

Norgesgruppen utvider tilbakekallingen av storfeprodukter på grunn av salmonellafunn til å gjelde biffer og fileter fra samme råvareparti.

Her er den nye logoen til messen som inntil 2020 het Smak.

Smaks nye navn blir Umami

Umami blir det nye navnet på arenaen som overtar der Smak 2020 sluttet.

Annonse