Annonse

Nyheter

I midten av juni er Lars Petter Bartnes tilbake som heltidsbonde på Ner-Bartnes gård i Steinkjer kommune. Foto: Norges Bondelag

Bransjeprofilen– Jeg er gårdbruker i min sjel

Etter sju år på toppen av Bondelaget vender Lars Petter Bartnes snart hjem til gården på heltid.

Få timer etter bruddet i jordbruksforhandlingene var aksjonene i gang. I Førde i Sunnfjord tømte Vestland Bondelag en haug med møkk utenfor rådhuset. Foto: Hanne Lisbeth Nybø | NTB

Bondelaget tømte møkkalass foran rådhuset

Bønder over hele landet reagerte etter bruddet i jordbruksoppgjøret. I Førde i Sunnfjord tømte Vestland Bondelag en haug med møkk utenfor rådhuset.

SpRegjeringen svikter norsk matproduksjon

Senterpartiet mener Stortinget må gå inn og ta ansvar etter at bøndene brøt jordbruksforhandlingene med staten.

Carlos Helguera foran ostehuset i Namsskogan. Foto: Norsk Mat

Osten Gammel Erik hedret

Carlos Helguera brenner for ost. Nå er flaggskipet Gammel Erik hedret med merket Spesialitet.

Bøndene vil ikke starte jordbruksforhandlinger med staten. Her er leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag på pressekonferansen under kravoverleveringen som innledet årets jordbruksforhandlinger. Fot

Bollestad skuffet over bøndene etter brudd

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) er «utrolig skuffet» over at bøndene ikke vil sette seg ved forhandlingsbordet i årets jordbruksforhandlinger.

Konsernsjef i Nortura Anne Marit Panengstuen og Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 Line Aarnes.  Foto: Benjamin Fjerdingstad

Kjøttdeig i pose kutter plastbruken

Gilde og Rema 1000 lanserer helt ny emballasje for kjøttdeig. Plastforbruket kuttes med 75 prosent, 39,2 tonn årlig.

Ikke avtalt nye møter mellom partene i jordbruksoppgjøret

Onsdag har det vært møte mellom partene i jordbruksoppgjøret, men videre løp er ikke avtalt.

Lerstang kylling fra Gårdsand i Revetal i Vestfold produseres nå helt uten soya.

Lerstang Kylling helt uten soya

Som første storskalaprodusent i norsk dagligvare, har Gårdsand nå et kyllingkonsept med fôr helt fritt for importert soya.

Curt Rice begynner i august som rektor for NMBU. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Curt Rice blir ny rektor ved NMBU

Nåværende Oslo Met-rektor Curt Rice tiltrer 1. august som rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.

Svein Erik Renaa kysset kona og kollega Torill Renaa da hans restaurant Re-Naa i Stavanger fikk to stjerner i Michelin-guiden i februar i fjor like før koronapandemien slo inn. Årets utdeling av Michelin-guidens gjeve stjerner for de nordiske landene skje

Utdeling av Michelin-stjerner flyttes til høsten

Smittevernrestriksjoner, skjenkenekt og nedstenging har rammet restaurantbransjen. Nå utsetter Michelin-guiden utdelingen av årets nordiske stjerner til høsten.

En av fire nordmenn drikker mindre alkohol enn før pandemien, ifølge Norsk koronamonitor. Foto: Sara Johannessen Meek | NTB

Undersøkelse: Vi drikker mindre under pandemien

En av fire nordmenn drikker mindre alkohol enn før pandemien, ifølge Norsk koronamonitor. Men de som har et økt alkoholforbruk, drikker merkbart mer.

Det ble eksportert 770 tonn snøkrabbe i april. Det er en økning i volum på 515 prosent. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Snøkrabbe og laks bidro til vekst i sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 8,6 milliarder kroner i april, opp 338 millioner kroner – 4 prosent – sammenlignet med april i fjor.

Staten legger frem sitt tilbud til bøndene. Forhandlingsleder Viil Søyland (i midten) presenterer tilbudet. Til stede er også leder i Norsk Bondelag, Lars Petter Bartnes og Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Torstein Bøe | NTB

JordbruksoppgjøretStaten tilbyr under halvparten av bøndenes krav

Staten tilbyr en ramme på 962 millioner kroner i jordbruksforhandlingene. Det er langt under bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

Kundeserviceprisen til Godtlevert

Godtlevert er tildelt Kundeserviceprisen for «mat og drikke på nett» i 2021.

Yahya og Greta hos Bunnpris Leknes i Lofoten, en av dagligvarekjedene som samarbeider med Too Good To Go. Foto: Helene Haugen | Too Good To Og

Syv av ti foretrekker butikker som tar matsvinn på alvor

68 prosent av nordmenn vil helst handle i dagligvarebutikker som tar matsvinn på alvor, ifølge en undersøkelse som Norstat har gjort for Too Good To Go.

Egg- og fjørfeprodusentene er ifølge Landbruksbarometeret 2021 den produsentgruppa som er mest fornøyd med lønnsomheten. Foto: Berit Roald / NTB

Egg- og fjørfeprodusentene mest fornøyd med lønnsomheten

73 prosent av egg- og fjørfeprodusentene beskriver lønnsomheten som «veldig bra» eller «ganske bra».

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) og regjeringen setter av 40 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til opplæring av norske sesongarbeidere. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

40 millioner til opplæring av norske sesongarbeidere

Regjeringen bevilger 40 millioner kroner til bønder i grøntnæringen som setter nordmenn i arbeid i minst tre uker i sommer.

Norsk asparges trolig på markedet til uken

Fersk asparges fra Vestfold og reddik fra Rogaland kommer trolig på det norske markedet til uken.

KrFs landsmøteVil gjøre det mulig å pante svenske flasker i Norge

KrF går inn for å etablere en felles nordisk panteordning, sånn at flasker og bokser kjøpt på grensehandel i Sverige kan pantes i Norge.

Norge og Storbritannia klarte ikke å bli enige om gjensidig adgang til fiskefarvann og kvoter på felles bestander. Foto: NTB

Sammenbrudd i fiskeriforhandlingene med Storbritannia

Norge klarte ikke å nå enighet med Storbritannia om en fiskekvoteavtale for 2021. Forhandlingene er avsluttet.

Vinnerlaget: Margrethe Todal-Falskog, Maja Austrheim, Gustav Nordlund og Mille Johnsen Øiom fra Hvam videregående skole.

Prisdryss til rådyrreddere i landbruket

Ungdomsbedriften Wildspotter UB tok storeslem i NM med et varmesøkende kamera som gjør at bonden oppdager rådyrkillinger på enga.

Første kvartal 2021 har gitt Felleskjøpet et kraftig løft.

Felleskjøpet løfter resultatet i lavsesong

Driftsresultat opp nesten 100 millioner kroner fra første kvartal 2020, takket være sterke resultater innen landbruk, maskin og detaljhandel.

Oslo tingrett har gitt staten medhold i at Q-meieriene må betale tilbake nærmere 11 millioner kroner som de fikk distribusjonstilskudd. Foto: Ole Berg-Rusten | NTB

Q-meieriene tapte mot staten – vurderer anke

Oslo tingrett har frifunnet staten i saken som Q-meieriene anla etter å ha fått et tilbakebetalingskrav på 11 millioner kroner.

Den nasjonale folkehelseundersøkelsen har gitt nesten 9.000 svar. Nordmenn har en vei å gå for å følge kostrådene. Foto: iStock

FolkehelseundersøkelsenMange kan forbedre kostholdet

Folkehelseundersøkelsen viser at mange kan forbedre kostholdet og at en høy andel av befolkningen har overvekt og fedme.

Forbedret resultat for Orkla

Orkla økte driftsresultatet med 154 millioner kroner i første kvartal. Omsetningen holdt seg likevel på samme nivå som i fjor.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland på pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Nye innreiserestriksjoner kan komme

Justisminister Monica Mæland varsler at det kan komme nye innreiserestriksjoner på kort varsel. Samtidig endrer regjeringen testreglene.

Karoline Clausen-Bekken, Maria Kristin Mondragon Smørholm, Ane Dyrnes, Lena Hanssen og Markus Egge Sandvik i ungdomsbedriften Marival UB er årets vinner.

Norges beste på samarbeid med næringslivet

Ungdomsbedriften Marival UB fra Romsdal videregående skole er kåret til Norges beste på samarbeid med næringslivet.

Ny oppgang for dagligvarehandelen

Omsetningsvolumet i dagligvarehandelen økte med 2,9 prosent fra februar til mars.

Altfor mye plastemballasje kastes ikke i riktig plastinnsamling. Foto: Fartein Rudjord

Grønt PunktEtterlyser 52.000 tonn plastemballasje

Tallene for resirkulering viser overraskende gode resultater for 2020, men fortsatt blir over 52.000 tonn plastemballasje feilsortert i norske hjem.

Butikker og kjøpesentre i Oslo forblir stengt

Kjøpesentre og butikker i Oslo må fortsatt vente med å åpne dørene.

NHO ber Oslo åpne uteserveringen til 8. mai

NHO Reiseliv forventer at uteserveringen i Oslo kan åpnes til lørdag 8. mai – så lenge smittetrenden fortsetter å synke.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, overleverte i dag kravene i jordbruksforhandlingene til statens forhandlingsleder Viil Søyland.  Foto: Gorm Kallestad | NTB

Bøndene krever over 2 milliarder

Bondeorganisasjonene krever 2.114 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Totalkravet utgjør 48.700 per årsverk.

Nok en norsk øl stanses av Systembolaget

Systembolaget i Sverige stanser ølen «Apocalyptic Thunder Juice NEIPA» fra det norske bryggeriet Amundsen, som holder til i Oslo.

Rema 1000 tilbakekaller nudler

Rema 1000 tilbakekaller Goodly nudler i kopp 50 gram med biffsmak. Produktet inneholder for høye verdier av plantevernmiddelet tricyclazol.

Ølsalget har gått til værs etter at grensene til Sverige i praksis ble stengt. Foto: Berit Roald | NTB

Tidenes ølsalg i mars

I mars ble det solgt 44 prosent mer øl enn i samme måned i fjor. Aldri før har Bryggeri- og drikkevareforeningen registrert høyere ølsalg.

Riktig emballasje er viktig for industrien. Det året Nøgne Ø tappet på 0,33-flasker i stedet for 0,5, var en katastrofe, innrømmer markedssjef Tom Young. Foto: Georg Mathisen

Katastrofe å bytte emballasje for Nøgne Ø

Salget stupte da Nøgne Ø byttet emballasje. – Vi brukte ikke mer enn et års tid på å pine oss gjennom den fadesen før vi byttet tilbake, sier markedssjef Tom Young.

Redaktør Arne Kongsnes (innfelt) i Matindustrien er 31. mai vert for Mat & Marked 2021. Han gleder seg til å samle hele matbransjen for faglig påfyll og erfaringsutveksling. Foto: iStock

Mat & Marked 2021Nytt møtested for matbransjen ser dagens lys

Dagskonferansen Mat & Marked blir for første gang arrangert 31. mai i år.

Mangel på utenlandsk arbeidskraft skaper problemer for hotellene

Flere hoteller gjør seg i disse dager klare til å åpne opp, men koronastengte grenser gjør at de mangler arbeidskraft.

Venstre sa nei til vin i butikk

Venstre vil la Vinmonopolet ha åpent til klokka 20 mandag-lørdag, men sier nei til vin i butikk. Sterkøl i butikk vil imidlertid partiet ha.

Venstre vil ikke forby burhøner

Venstres landsmøte har avslått et forslag om å forby egg fra burhøner, og vedtatt at de vil jobbe for å redusere kjøttforbruket.

Jordbærprodusenter vurderer å droppe årets sesong

Koronastengte grenser gjør at norske bønder mangler arbeidskraft. Nå vurderer enkelte å droppe jordbærsesongen

Nordfjord karbonadedeig 400 gram med siste forbruksdato 10. mai 2021 trekkes tilbake. Foto: Nordfjord Kjøtt | NTB

Nordfjord Kjøtt tilbakekaller mer karbonadedeig

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake ytterligere et parti karbonadedeig på grunn av mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Organisasjonssjef Gunnar Dalen i Tine kan mye om dyrevelferd og dyrehelse. Foto: Bo Mathisen | Tine

Stadig bedre dyrevelferd for melkekyrne

Nesten 7.000 melkebønder har tatt i bruk Tines dyrevelferdsindikator. Den dokumenterer forbedringer i dyrevelferden.

Maria Østerås hilser en nyfødt grisunge velkommen til verden og Lund gård. Foto: Arne Kongsnes

Grisegod omsorg

Dyrevelferden sitter både i hjertet og hjernen hos grisebonde Maria Østerås. Alt kan alltid bli bedre.

Ingrid Melkild har ansvaret for trygg mat og dyrevelferd i Nortura. Foto: Nortura

Nortura– Vi er avhengig av tillit

Kjøttgiganten Nortura arbeider for å fange opp mangelfull dyrevelferd tidlig. Tilliten fra forbrukerne er viktig.

Ola Nafstad er assisterende direktør i Animalia. Foto: Caroline Roka

Flere dyrevelferdsprogram kommer

Dyrevelferdsprogrammer blir stadig viktigere for å forbedre dyrevelferden. Dårlig dyrevelferd gir økonomisk straff.

Bare 9 prosent av norske høner er i dag i bur, ifølge tall hentet inn av Norsk Fjørfelag. Foto: Marit Hommedal | NTB

Strid om burhønsforbud i Venstre

Venstre vil forby produksjon av egg fra høner i bur, står det i forslaget til nytt Venstre-program. Det er flere i partiet skeptisk til.

Det har blitt flere 7.200 flere melkekyr i Norge under koronapandemien. Foto: Frank May | NTB

Pandemien har gitt flere melkekyr

Økt etterspørsel etter melk og kjøtt under koronapandemien har gitt flere melkekyr og ammekyr i Norge.

Arbeidstilsynets mål er å bidra til at norske arbeidsplasser ikke blir rammet av koronasmitte. Tilsynet ønsker derfor en god dialog med landbruket gjennom hele sesongen. Foto: Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet vil bidra til at landbruket unngår koronasmitte

For å bidra til å begrense smitte, skal Arbeidstilsynet informere norske bønder om gjeldende regelverk og føre tilsyn med blant annet smittevern og innkvartering.

30 Nortura-ansatte i Målselv mister jobben

Nortura flytter produksjonen av de konkurranseutsatte pølsesortene til anlegget i Tønsberg. Det gjør at 30 ansatte mister jobben.

Skjenkesteder er pålagt å servere mat dersom de skal servere alkohol. Foto: Tor Erik Schrøder | NTB

Spiseplikt gjør at skjenkesteder i Bergen må kaste mye mat

Skjenkesteder må servere mat til alkoholen. Nå fortviler utesteder i Bergen over at de må kaste store mengder mat som ikke blir spist.

Jordbærkrangel på Stortinget– Helt sjokkert over Bollestad

Nav bør dra ut på skolene og rekruttere jordbærplukkere til i sommer, mener Ap. Men de får nei av landbruksminister Olaug Bollestad og regjeringen.

Torskefisket i nord er blitt en verkebyll i forholdet mellom Norge og EU etter brexit. Dette bildet viser fiskere utenfor Senja. Foto: Cornelius Poppe | NTB

Torskekrigen: EU truer Norge med straff

EU beskylder Norge for systematisk og tilsiktet diskriminering i Svalbardsonen og står klar til å slå tilbake med alle nødvendige midler.

62 prosent av de spurte i den nasjonale folkehelseundersøkelsen svarer at de har gjort endringer for å få et mer bærekraftig kosthold med lavere miljøbelastning. Foto: Kyrre Lien | NTB

Flere velger bærekraftig kosthold

62 prosent av de spurte i den nasjonale folkehelseundersøkelsen har gjort endringer for å få et mer bærekraftig kosthold med lavere miljøbelastning.

Det ble færre muligheter til å drikke alkohol etter at Norge ble stengt ned i mars i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

Én av tre drakk mindre alkohol etter at Norge stengte ned

I en ny FHI-undersøkelse sier 30 prosent at de drakk mindre etter at Norge ble stengt ned i mars i fjor. 13 prosent sier at de drakk mer.

UtenriksCola-salget øker mens samfunnet gjenåpnes

Coca-Cola sier de merker at salget tar seg opp i takt med at vaksinene rulles ut og restauranter, kinoer og stadioner rundt i verden åpner igjen.

Too Good To GoRedder mer mat enn noen gang

Too Good To Go opplever rekordhøy aktivitet, både blant butikker og app-brukerne.

Usikre tall viser koronaeffekt for jordbruket

Budsjettnemndas tall for jordbruket viser økonomisk oppsving i fjor, men reduserer ikke alvoret i den økonomiske situasjonen i landbruket, mener Norges Bondelag

Leksands tilbakekaller knekkebrød

Den svenske knekkebrødprodusenten Leksands tilbakekaller flere produkter etter funn av et giftig stoff.

Kommunikasjonsdirektør Johanna Ellefsen Rostad i Ringnes tror på sterk vekst innen alkoholfritt øl. Foto: Kilian Munch

Ringnes tror på dobling av alkofritt øl i 2025

Ringnes har satt seg mål om at 10 prosent av alt ølet selskapet selger skal være alkoholfritt i løpet av 2025. I dag er andelen 5,6 prosent.

Annonse