Annonse

Nyheter

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura leverer sterke tall for perioden mai-august i år. Samtidig har konsernstyret vedtatt at 147 ansatte mister jobben. Foto: Nortura

147 mister jobben i Nortura

Sammen med sterke tertialtall kommer bekreftelsen på at 147 ansatte i Nortura i Steinkjer og Stavanger mister jobben.

Willfred Nordlund (Sp) er en av de tolv komitélederne i Stortinget, her fotografert under en av de muntlige spørretimene i Stortinget i vår. Nordlund leder næringskomiteen. Foto: Stian Lysberg Solum | NTB

Senterpartiet leder næringskomiteen

Willfred Nordlund (Sp) skal lede næringskomiteen på Stortinget, der mye av mat- og landbrukspolitikken avgjøres.

Reitan Handel skifter navn

– Vi skal skape verdier for flere og gi tilbake til samfunnet, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan.

MatpratVil avlive myter om kjøtt

Hvor mye kjøtt spiser nordmenn? Og er det sunt eller usunt? Matprat vil avlive moderne myter om rødt kjøtt.

Anne-Grete Haugen fra Matvett i samtale med Kjetil Gundersen fra Bama under messen Østlandske Storhusholdning om viktigheten av verdikjedesamarbeid for å kutte matsvinnet.

Messe uten matsvinn

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdning. Nå håper Matvett at messen kan bli modell for kommende matmesser.

Extra Kongsberg gjenåpnet

Butikklokalet til Extra Kongsberg er holdt stengt av politiet etter den tragiske hendelsen i byen onsdag kveld. Nå er sperringen opphevet, og klokken syv i morges åpnet butikken dørene igjen.

Slik telles lakselus i et kontrollert forsøk hos Nofima. 1,7 millioner laks ble brukt til forsøk i Norge i fjor. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk | NTB

Laks tar Norge til Europa-toppen i dyreforsøk

Omfattende forskning på laks og annen fisk tar Norge til Europa-toppen i bruk av forsøksdyr.

Bærekraftansvarlig Johanne Kjuus og markedssjef for Naturli’ og plantebasert mat i Orkla Foods, Agnes Bing Orgland, foran matvogna som har besøkt studiesteder fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Foto: Arne Kongsnes

Orkla satser ungt og tungt på plantebasert mat

Snaue halvparten av det norske folk prøvd plantebasert mat. I løpet av fem år vil Orkla Foods ha andelen opp til 75 prosent.

Kjøtterstatninger fra Nestlé Hälsans Kök er størst i verdi.

Mange vil ha en bit av veksten

Internasjonale Nestlé kjemper med en rekke norske aktører i det hurtigvoksende markedet for plantebasert mat.

Kornsiloen ved anlegget til Felleskjøpet i Steinkjer skinner i rosa i oktober. Neste måned blir det blå farge. Foto: Felleskjøpet Agri

Farger kornsiloen rosa

I oktober og november blir det store kornanlegget til Felleskjøpet Agri i Steinkjer opplyst i rosa og blå farger.

Mangel på slaktere fører til at den britiske regjeringen vil gi 800 utenlandske slaktere et seks måneders visum. Foto: Sturti | iStock

Storbritannia vil gi hastevisum til 800 slaktere

Friske dyr blir avlivet og kjøtt destruert på grunn av mangel på slaktere i Storbritannia.

Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Her er vår nye landbruks- og matminister

Sandra Borch (33) fra Senterpartiet er Norges nye landbruks- og matminister. – Det er veldig stort for meg, sier Borch.

NM-dommer Atle Sand fra Notim AS vurderer pinnekjøttet.

Norges største test av julemat

Julemat og pålegg er tema for årets NM i kjøttprodukter. 550 produkter fra 62 bedrifter bedømmes denne uka.

Matforskningsinstituttet Nofima har analysert 122 oppdrettsselskaper. Foto: Lidunn Mosaker Boge | Nofima

Tre av fire oppdrettsselskaper er familieeide

Flertallet av norske lakseoppdrettsselskap er familieeide, men disse har færre tillatelser og produserer mindre enn andre slike selskaper.

Jonas Gahr Støre Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen hotell. Foto: Torstein Bøe | NTB

HurdalsplattformenHer er det viktigste om mat og landbruk

Inntektsløft for bøndene, selvforsyningsgraden for mat skal opp til 50 prosent, Mattilsynet skal styrkes og dagligvarekjedenes makt begrenses.

Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke etterlyser mye i forslaget til statsbudsjett for 2022. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

NHO Mat og Drikke: – Mangelfullt budsjettforslag

NHO Mat og Drikke etterlyser blant annet mer penger til kompetanse, rekruttering og kostholdsstatistikk.

Felleskjøpet av stanset salget av mineralgjødsel. Bondelaget frykter konsekvenser for matproduksjonen. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Bondelaget frykter for matproduksjon etter gjødselstans

Bondelaget frykter at Felleskjøpets varslede stans i salget av mineralgjødsel vil ha negativ innvirkning på matproduksjonen.

Mange forbrukere føler seg lurt i dagligvarebutikken

Fire av ti norske forbrukere føler seg lurt som følge av for dårlig opprinnelsesmerking på matvarer. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Ingunn Jordheim (innfelt) i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener økte alkoholavgifter vil stimulere svenskehandelen. Her er Systembolaget i Strømstad. Foto: Geir Olsen | NTB

– Stimulerer svenskehandelen

Både Bryggeriforeningen og Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener forslaget til økte alkoholavgifter vil sette fart på svenskehandelen.

Forslaget til statsbudsjett for 2022 for Landbruks- og matdepartementet er Olaug Bollestads siste. Her foreslår hun blant annet 10 millioner ekstra til Mattilsynet, her ved direktør Ingunn Midttun Godal. (Arkivfoto) Foto: Terje Bendiksby | NTB

10 millioner til digitalisering av Mattilsynet

Debatten om Mattilsynet har nok ressurser har vært frisk. Statsråd Olaug Bollestads siste hilsen er 10 millioner til økt digitalisering.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes forteller at julebrusen er på vei ut til butikkene. Foto: Kilian Munch| Ringnes

Ringnes kjører ut julebrusen

Den siste uka før jul utgjør den særnorske julebrusen 25 prosent av brussalget. Nå er den på vei ut i butikkene.

Storheia vindpark er den største av vindparkene til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Da den ble overført til ordinær drift i februar 2020 var den Norges største med 80 turbiner og en installert effekt på 288 MW. Foto: Heiko Junge |

Reineiere på Fosen vant over vindkraftutbyggerne

Høyesterett gir medhold til reineierne i Fosen: Både Storheia og Roan vindkraftverk er satt opp i strid med urfolksrettighetene.

Bare fra august til september falt matvareprisene med 1,6 prosent, de siste 12 månedene er fallet 3,8 prosent. Foto: Heiko Junge | NTB

Matprisene faller aller mest

De siste 12 månedene har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt hele 3,8 prosent.

Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike behandler kildesortert matavfall fra Oslos innbyggere, men nå vurderer kommunen om anlegget skal selges. Foto: Ole Berg-Rusten | NTB

Grønne avfallsposer er blitt et pengesluk for Oslo

Oslo kommune vurderer å kvitte seg med biogassanlegget på Romerike som produserer gass og gjødsel av matavfall fra innbyggerne i hovedstaden.

Emil Iversen velger Grilstad som sin private hovedsponsor

Emil Iversen velger Grilstad som sin private hovedsponsor fram til og med VM i Trondheim i 2025.

Coop utvider samarbeidet med fransk dagligvaregigant

Dagligvarekjeden Coop og franske Carrefour skal samarbeide om innkjøp fra internasjonale leverandører.

Konserndirektør Ståle Gausen i Grilstad AS (t.v.) daglig leder Guro Espeland i i Jæder Ådne Espeland AS, påtroppende daglig leder Terje Wester i Gudbrandsdal Slakteri AS, konsernsjef Jørgen Wiig i Grilstad AS, styreleder Terje Jonny Sveen i Gudbrandsdal

Eierskapet klart for nytt slakteri på Otta

Grilstad, Jæder, fire kommuner og lokale bønder skal eie og drive Gudbrandsdal Slakteri på Otta.

– Vi kan bruke mange flere arealer til matproduksjon, både på takflater og på bakken. Det er bærekraft i praksis, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Kartlegger det urbane landbruket

Tradisjonelt jordbruk dekkes av jordbruksstatistikken, men finnes det ikke tilsvarende tall for urbane dyrkingsaktiviteter på mindre areal. Nå skal Nibio kartlegge.

Treskjeen som følger med Tines yoghurtbegre, har skapt mye frustrasjon. Nå lover Tine bedring. Foto: Erik Johansen | NTB

Tine lover lengre skaft i november

Treskjeen som følger med Tines yoghurtbegre, har skapt mye frustrasjon. Tidlig i november skal en erstatning være på plass, lover Tine.

Mer åpne grenser får Virke til å frykte for norske arbeidsplasser

Virke frykter arbeidsplasser forsvinner til Sverige som følge av gjenåpnede grenser. De vil ha lavere avgiftsnivå for å holde nordmenn i norske butikker.

Utbrudd av hepatitt A stammer trolig fra mat

Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd av hepatitt A. Ti personer er foreløpig påvist smittet, sannsynligvis gjennom mat.

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura orienterte i dag de ansatte om selskapet bygger ned skjærevirksomheten i Steinkjer og Stavanger (arkivfoto). Foto: Ørn E. Borgen | NTB

Nortura legger ned deler av virksomheten – 147 jobber i fare

79 ansatte i Steinkjer og 68 i Stavanger står i fare for å miste jobben sin på grunn av en ny Nortura-fabrikk i Tønsberg.

Danske Noma kåret til verdens beste restaurant

Danske Noma troner øverst på listen World's 50 Best Restaurants. Beste norske er Maaemo på en 47. plass.

Bøndene forventer et inntektsløft fra den nye regjeringen

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i valgkampen kommet med flere løfter til norske bønder. Nå forventer Norges Bondelag at den nye regjeringen innfrir.

Tine taper markedsandeler i dagligvare, men den høye aktiviteten bidrar til rekordsterkt resultat. Foto: Tine

Tidenes beste tertial for Tine

Driftsresultatet i Tine for perioden mai-august i år endte på 898 millioner, opp 76 millioner fra 2020.

Laks og makrell er blant enkeltartene som har bidratt mest til veksten i år. Her et bilde av laks inne på Salmar sitt foredlingsanlegg på Frøya. Foto: Gorm Kallestad

Varsler rekordår for sjømateksporten

Hittil i år er det eksportert sjømat for 84,7 milliarder kroner, opp 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Disse tre kjemper om prisen Årets drikk i Det Norske Måltid 2021. Foto: Det Norske Måltid | Fabel Media

Finaleklart i Det Norske Måltid

Her er de 39 mat- og drikkeproduktene som kjemper om seieren i 13 kategorier i Det Norske Måltid 2021.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier Dagens Næringsliv at endringen er nødvendig i en bransje i stor endring. Foto: Coop

YS-forbund– Coop herjer med leverandørindustrien

Coop vil fjerne tre av fire av leverandørenes salgfremmere. Arbeidstakerorganisasjonen Negotia frykter at 2.000-3.000 arbeidsplasser kan gå tapt.

Den norske juryen: Kristin Waagen, Bjørn Gimming, Dag Terje Klarp Solvang og Andreas Viestad. Foto: Eline Karlsdatter/Marius Dalseg/Geitmyra

De skal kåre det beste innen nordisk mat

Nå åpner nominasjonen til Embla 2021, den nordiske matprisen. Prisene skal deles ut i Oslo i mars.

Årets hummerfiske startet 1. oktober. Foto: Marit Hommedal | NTB

Havnespy legger demper på hummerfisket

I Haugesund, Stavanger og Bergen fryktes det at havnespy skal spres med hummerfisket. I enkelte områder har fiskerne blitt bedt om ikke å fiske etter hummer.

Opplysningskontoret for meieriprodukter mener den nye merkeordningen for magre og lette meieriprodukter er en suksess. Foto: melk.no

Fete resultater for merking av magre meieriprodukter

I april lanserte melk.no «3 om dagen»-merket. Hver fjerde nordmann har allerede sett merket.

Ølkjeden Gulating på vei mot børsnotering

Med kjedens notering på Euronext NOTC-listen er Gulating-gründer og konsernsjef Rolf Ivar Skår et steg nærmere å ta kjeden til å bli en kraft å regne med i norsk dagligvarebransje.

NRK går fri etter å ha blitt klagd inn for PFU om bruk av ulovlig framskaffede bilder. Foto: Gorm Kallestad | NTB

NRK går fri i PFU i sak om bruk av skjult kamera hos grisebønder

Pressens Faglige Utvalg (PFU) lot NRK gå fri i en sak der de var klaget inn for å ha brukt skjulte opptak dyrevernsaktivister gjorde hos grisebønder.

Opplysningskontorene i landbruket inn i kampen mot matsvinn

I Norge havner mer enn 417.000 tonn spiselig mat i søpla hvert eneste år. Det ønsker opplysningskontorene å gjøre noe med. Nå går de sammen for å koordinere tiltak for å hjelpe forbrukerne til å spise opp maten.

– Å sikre kvalitet og holdbarhet til produkter er viktig for å forhindre matsvinn senere i verdikjeden, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima.

Mindre fisk til spille i butikk og hjemme

Bærekraftige emballasjeløsninger, kvalitetsforbedringer og økt holdbarhet på fiskeprodukter skal bidra til mindre matsvinn i butikk og hjemme hos folk.

Norsk vegansamfunn mener vegantreff er en livssynsaktivitet. Foto: Frank May | NTB

Vegansamfunn får ikke bli livssynssamfunn

Statsforvalteren i Agder har avslått Norsk vegansamfunns søknad om å bli registrert som et livssynssamfunn. Avgjørelsen blir påklaget.

Vi hiver åtte handleposer hver med mat per år

Nordmenn vil gjerne redusere matsvinn, men vi kaster likevel ennå 42,6 kilo mat per år – hver. Noen befolkningsgrupper hiver mer enn andre.

Produsent beklager at eddik ble tilsatt i krabber solgt hos Rema

HitraMat tilsatte eddik i krabber solgt hos Rema 1000 for å forlenge holdbarheten. Butikkjeden ble ikke informert. Produsenten beklager nå eddiken.

Fall i detaljhandelen for tredje måned på rad

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021. Et stort fall i dagligvarebransjen er hovedårsaken.

– Vi står midt i en matkrise, mens flom, tørke og hetebølger gjør vondt verre verden over, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF). Foto: Marit Hommedal / NTB

Halv milliard fra Norge skal gi sikrere såfrø

Norge skal de neste ti årene støtte programmet Bold, som skal sikre bedre såfrø og dermed økt matsikkerhet.

Det norske laget med Christian André Pettersen  i spissen forsvarte bronsen i Bocuse d'Or mandag. Foto: Laurent Cipriani | AP | NTB

Bocuse d'Or Christian André Pettersen forsvarte bronsen

Christian André Pettersen fra Bodø gjorde som for to år siden og sikret seg bronsemedaljen i Bocuse d'Or 2021.

Nasjonalt råd for ernæring kom 27. september med sin ekspertuttalelse om plantebasert kosthold. Den gir ikke noe klart svar på om plantebaserte kjøtterstatninger, denne Naturli’-burgeren fra Orkla er et eksempel, gir bedre helse enn å spise ekte kjøtt.

Sunnere med kjøtterstatninger enn kjøtt? Vet ikke, svarer ekspertene

«Direkte helseeffekter av plantebaserte etterligninger av kjøttprodukter har vært for lite undersøkt til å si noe klart om de gir bedre helse.»

Fiskeriministeren om laksekjøttdeig– Senker terskelen

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen tror kjøttdeig av laks kan bidra til økt fiskekonsum.

Her er kandidatene i klokkerekkefølge: Åge Eitungjerde, Lars Marius Garshol, Halvor Heuch og Olav Bleie og Asbjørn Børsheim. Foto Eitungjerde: Ciderhuset | Foto Heuch: Mat fra Norge

Fire kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Fire ildsjeler innen norsk drikketradisjon kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år.

Stein Harald Hjeltnes og Kristina Alme Gardli med Njøs frukt- og bærsenter i bakgrunnen, vakkert beliggende i Leikanger i Sogndal. Foto: Arne Kongsnes

Nye frukt- og bærsorter skal utvide sesongen

Her utvikles framtida for norsk frukt- og bærproduksjon. Nye sorter skal forlenge sesongen, bedre økonomien og redusere behovet for plukkere.

Bocuse d'Or i gang – Norge serverte mat fra ferdaskrin

Søndag formiddag dro den norske mesterkokken Christian André Pettersen til i Bocuse d'Or med et norsk ferdaskrin fylt med delikatesser fra hage, hav og eng.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at samfunnet nå gjenåpnes. Foto: Berit Roald  | NTB

NHO: – En gledens dag

– Dette er noe næringslivet og hele samfunnet har lengtet etter, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Sesongarbeidere kan bli i Norge ut året, opplyser arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen | NTB

Sesongarbeidere kan bli ut året

Sesongarbeidere som ikke kan reise hjem på grunn av koronarestriksjoner i hjemlandet, kan bli i et gjenåpnet Norge ut året.

NielsenIQ Merkestyrkepris 2021Hele bransjen hedres

NielsenIQ Merkestyrkepris 2021 ble under et NielsenIQ-webinar fredag utdelt for 26. gang, og gikk i år til en samlet norsk dagligvarebransje.

Metervare på Sinsen i Oslo, her ved Tommy Østhagen (t.v.), Brit Selebø og Helge Tungen, er årets vinner av Menys Matskattstipend.

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Metervare vinner Menys Matskattstipend og får 300.000 for å utvikle nye pølser og fremme pølsemakeryrket.

Annonse