Annonse
Nasjonalt råd for ernæring kommer med sin ekspertuttalelse om plantebasert kosthold 27. september. Foto: Alex Raths | iStock
Nasjonalt råd for ernæring kommer med sin ekspertuttalelse om plantebasert kosthold 27. september. Foto: Alex Raths | iStock  

Nye ekspertråd om vegetar- og vegankost

Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet utarbeidet en ekspertuttalelse om vegetar- og vegankost som baserer seg på innsendte spørsmål fra både befolkningen og fagmiljøene.

Uttalelsen skal gi svar på de ti mest stilte spørsmålene om vegetar- og vegankost. Helsedirektoratet sender konferansen digitalt fra klokka 13:00 mandag 27. september.

Kunnskapsbaserte råd

Fagrådet for ernæring skal styrke myndighetenes fagrolle ved å gi kunnskapsbaserte råd i arbeidet med kosthold, ernæring og helse i befolkningen og i helsetjenesten.

Lars Thore Fadnes i arbeidsgruppen som står bak ekspertuttalelsen. Han gir også ut bok om plantebasert mat i disse dager.  

Lars Thore Fadnes og resten av arbeidsgruppen skal presentere og overlevere ekspertuttalelse om vegetar- og vegankost.

Fadnes er medlem av Nasjonlt råd for ernæring, lege, professor i allmennmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen og forskningsgruppeleder ved Haukeland universitetssykehus.

Gir også ut bok

Denne uka lanseres boka «Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring» fra Grønt Forlag. Den er skrevet av Lars Thore Fadnes, ernæringsrådgiver Nina Cathrine Johansen og Cathrine Birkeland, som har spesialisert seg på barnevennlige oppskrifter. Boka lanseres 22. september, og i pressemeldingen heter det: Forfatterne har selv spist plantebasert i mange år og gir deg mange gode råd og praktiske verktøy som gjør det enklere å spise sunn og god plantemat.

Store helsegevinster

Helsenorge.no har mye informasjon om vegetar- og vegankost.

Her heter det blant annet:

  • «Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.»

  • «Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved amming, for spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

  • «Dersom du har et vegansk kosthold og er gravid, ammer eller skal planlegge kosten til små barn, er det nødvendig for barnets helse og utvikling at du sikrer et tilfredsstillende inntak av alle næringsstoffer som du og barnet trenger. Du bør være ekstra oppmerksom på at du får i deg nok av vitamin B12, D-vitamin og jod.»

 

 

Annonse
Annonse