Annonse
Nøkkelhullsmerket kan nå gis også til ferdigmat, her fra hyllene på Coop på Skøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen | NTB
Nøkkelhullsmerket kan nå gis også til ferdigmat, her fra hyllene på Coop på Skøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen | NTB  

Nå kan også ferdigmat merkes med Nøkkelhullet


Meld deg på nyhetsbrev fra Matindustrien

E-post:


 

 

 

 

 

– Jeg er glad for at nøkkelhullordningen nå utvides slik at det blir enklere for forbrukerne å velge de sunnere alternativene innenfor ferdigmat, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

«Jeg håper forskriftsendringene bidrar til at næringen utvikler enda flere sunnere ferdigmatprodukter»

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Nøkkelhullet skal gjøre det lettere for folk å velge de sunnere alternativene innenfor definerte matvarekategorier.

Få ferdigmatretter i dag

Det har vært stor vekst i ferdigmatmarkedet de siste årene, men svært få produkter har vært merket med Nøkkelhullet. Dette skyldes blant annet at produktene ikke har passet inn i en av de eksisterende kategoriene i nøkkelhullforskriften.

– Det var derfor et behov for å gjøre endringer i denne kategorien slik at flere av de sunnere ferdigmatproduktene industrien har utviklet de siste årene også kan få Nøkkelhullet, fortsetter Høie.

Den nye forskriften åpner for at produkter i matvarekategoriene mel, gryn, grøt, brød og pasta nå også kan inneholde grønnsaker og belgvekster. I tillegg kan fullkorn, grønnsaker og belgvekster erstatte deler av kjøttet i kjøttprodukter.

Flere vegetar- og plantebaserte produkter kan også merkes med Nøkkelhullet. Ingen produkter vil «miste» Nøkkelhullet som en følge av de foreslåtte endringene.

Skal være enkelt

Mange nordmenn spiser mat som inneholder for mye mettet fett, salt og sukker, og for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. At flere produkter nå kan merkes med Nøkkelhullet, skal hjelpe forbrukerne å spise sunnere. Selv om flere produkter nå kan merkes med Nøkkelhullet, opprettholdes kravene til ernæringsmessig kvalitet på produktene. Det sikrer at Nøkkelhullet fortsatt støtter oppunder kostrådene.

Ønsker flere produkter

Nøkkelhullet skal også stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker, samt mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

– Bransjen viser stor vilje til å satse på Nøkkelhullet, så jeg håper forskriftsendringene bidrar til at næringen utvikler enda flere sunnere ferdigmatprodukter og at de merker dem med Nøkkelhullet dersom kravene i forskriften er oppfylt, sier Høie.

Statistikk fra handelen viser stor vekst i ferdigmatkategorien og til nå har det vært få nøkkelhullmerkede ferdigretter. Kravet til porsjonsstørrelse er fjernet i den nye forskriften.

– Vi håper produsentene vil utvikle og merke flere sunnere ferdigretter med Nøkkelhullet.  Det vil gjøre det enklere å ha et kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Mat- og helsemyndighetene i Danmark, Island, Sverige og Norge samarbeider om endringer i Nøkkelhullforskriften. Dette er andre gang regelverket er revidert siden 2009.

Nøkkelhullet

  • Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.

  • Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene.

  • Den 1. mars 2021 trådte ny forskrift i kraft. Nye endringer gjør at flere sunnere produkter kan merkes med Nøkkelhullet. 

  • Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.

  • Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.

  • Nøkkelhullet er en enkel og tydelig merking som veileder forbrukerne i en travel handlesituasjon og er dermed et verktøy for å gjøre det lettere å sette sammen et sunt og variert kosthold.

  • Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

  • Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen. Nøkkelhullmerket var opprinnelig en svensk merkeordning.

  • Nøkkelhullet er et svensk, registrert varemerke som eies av Livsmedelsverket i Sverige.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Annonse
Annonse