Annonsørinnhold
Annonsørinnhold

Får igjen 250.000 kroner av staten

Det lønner seg å velge miljøvennlig!

Så skadelig er kuldemediet ditt

Er kjøleanlegget ditt mer enn fem år gammelt driftes det sannsynligvis av kuldemediet R404a/R507a – og du har mye å tjene på å konvertere til kuldemedier med et lavere GWP (Global Warming Potential) eller et naturlig og miljøvennlig kuldemedium som CO2 eller propan.

Dersom anlegget ditt slipper ut bare 2 kilo R404a eller R507a-gass gjennom en lekkasje tilsvarer det Ola og Kari Nordmanns gjennomsnittlige CO2-utslippet per år.

For å få bukt med den miljøskadelige gassen og stimulere overgangen til mer miljøvennlige kuldemedier refunderer staten avgiftene dine når du bytter – det tilsvarer rett under to tusen kroner per kilo miljøfiendtlig gass som du kan putte rett inn i nyinvesteringen.

Bedre og best

Kjøle- og fryseanlegg med R404a og R507a har fått flere begrensinger, og eiere bør derfor ta et aktivt valg. I dag finnes det tre alternativer:

  1. Bedre: Konverter til et nytt kuldemedium med lavere GWP.
  2. Best: Bytt ut hele anlegget med et nytt CO2 eller propandrevet anlegg.

Alternativ tre er å ikke gjøre noe i det hele tatt, og ende opp med et stort tap når krisen oppstår. Vi vet at mange sitter på gjerdet og venter med utskiftningen av kuldemedium for å spare penger her og nå, men ofte tilsvarer det store tap på sikt.

Ikke vent til lekkasjen oppstår

Uten tilsyn og vedlikehold er sjansen stor for at en lekkasje i kjøle- og fryseanlegget vil oppstå. Når uhellet først er ute og det oppstår lekkasje i et R404a/R507a-anlegg kan ikke kuldemontøren utbedre lekkasjen og fylle på mer av den samme gassen –loven krever at kuldemediet må byttes ut.

Så mye koster en lekkasje

Ikke bare er en lekkasje svært skadelig for miljøet, det svir også i lommeboka. Avgiften per kilo kuldemedium er på over 2100 kroner, og hvert kilo som lekker ut er tusenvis av kroner tapt. Fra og med januar øker avgiften med hele 8 %.

Derfor anbefaler vi alle eiere av et kuldeanlegg å være fremtidsrettet, og bli med på det grønne skiftet nå.

Ofte stilte spørsmål om innbytte av kuldemedier

Vi får ofte spørsmål om hvordan konverteringen fungerer, og hva bedriftene må gjøre for å bli med på det grønne skiftet. Vi har samlet noen vanlige spørsmål her:

Hvilke kuldemedier kan vi bytte til?

Det fins et hav av stoffer med lavere GWP enn myndighetskravet på 2500. Bartnes har god erfaring med flere kuldemedier som vi anbefaler å konvertere til. Det som er utslagsgivende, er hvilket anlegg som skal konverteres.

Merk at ingen av disse kuldemediene er miljøvennlige, men de er et mye bedre alternativ enn dagens R404a-gass. Bytter du til en av disse får du refundert avgiftene.

Hvordan går jeg frem for å konvertere anlegget mitt?

Start med å kontakte en F-gass-sertifisert bedrift som har lov til å gjøre jobben. I Bartnes kommer vi med en anbefaling etter befaring, hvor du får totalpris for jobben. Vi sørger for konverteringen, innleveringen av kuldemediet og refusjonen av avgiftene.

Må jeg bytte ut komponenter i kjøleanlegget ved konvertering?

Ja. Konverterer du til nytt kuldemedium bytter vi ut nødvendige komponenter for å forhindre lekkasjer.  

Ønsker du å være fremtidsrettet og proaktiv anbefaler vi å bytte ut hele anlegget og konvertere til CO2 eller propan, som er naturlige kuldemedier. Flere av våre kunder har valgt å gå for denne investeringen, og de får både et fremtidsrettet anlegg og en stor refusjon for innbyttet.

Vil du drifte proaktivt? Snakk med oss om konvertering av kuldemedium i dag!

 

Bartnes

Bartnes står for riktig temperatur på rett sted. Vi er totalleverandør av service og kuldetekniske løsninger. Våre dyktige og erfarne kuldemontører prosjekterer og monterer alle typer kjøle- og kuldeanlegg med karbondioksid (CO2), propan og drop in-medier. Vi hjelper deg også med skiftet vekk fra tradisjonelle kuldemedier.