MERKESJEKKEN: Mattilsynet vil i år ta for seg melk og melkeprodukter. (Foto: Colourbox/Mattilsynet)

Skal sjekke melkemerking

Publisert: 21. mars 2017 kl 08.26
Oppdatert: 21. mars 2017 kl 08.26
Noe av det Mattilsynet sjekker er om forbrukerne får tilstrekkelig informasjon til å gjøre velbegrunnede valg i butikken. De skal sjekke produkter som selges via de store dagligvarekjedene. Tilsynet vil bli gjennomført hos produsenter og importører med merkeansvar. - Målet med merking av matvarer er å sikre forbrukerne tilstrekkelig og korrekt informasjon. Dessuten skal merkingen ikke være villedende, sier prosjektleder Hanne Opaas Martinussen i Mattilsynet.

Sjekker helsepåstander

Merkesjekken omfatter tilsyn med krav til betegnelse på matvaren, ingrediensliste, mengdeangivelse av ingredienser, næringsdeklarasjon og allergener. Mattilsynet vil også se på bruk av påstanden «lett», samt påstander om sukkerinnhold, fett, protein og fiber. Mattilsynet har gjennomført årlige merkesjekker siden 2013, og ser av resultatene at mange virksomheter fortsatt har problemer med å etterleve merkeregelverket.

Kan utgjøre helserisiko

Mangelfull merking og uriktige påstander om et produkt, gir forbrukerne et dårlig grunnlag til å gjøre velbegrunnede valg, og vil i ytterste konsekvens også kunne utgjøre en helserisiko, påpeker Mattilsynet. - For eksempel dersom allergene ingredienser ikke er angitt i ingredienslisten. Kontrollen planlegges gjennomført fra 15. mars til 15. mai, og med sluttrapport i oktober/november.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb