Annonse
RASPEBALLER: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Signe Nydal i Signes raspeballer og Nina Sundqvist i Matmerk da Signes Raspeball mottok Spesialitet-merket for deres raspeballer med og uten flesk på Bondeheimen i Oslo i går. (Foto: Matmerk/Maren Nordtorp)

Raspeball med sjel

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale følte seg nesten som hjemme da han ble servert raspeballer på Bondeheimen i Oslo i går.

– For en vestlending er det ekstra stas å hedre Signe sine raspeballer på selve komletorsdag. Raspeballer er ekte, norsk tradisjonskost og smaker helt fantastisk, sa Dale delte ut Spesialitet-merket til Signes Raspeball for deres raspeballer med og uten flesk.

Autentisk smak

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. En uavhengig fagjury bestemmer hva slags mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet. Kvalitet og smak vurderes grundig før Spesialitetmerket tildeles.

Når det gjaldt Signe sine håndlagde raspeballer var jurymedlemmene enige om at de smaker akkurat slik komler skal smake.

– Jeg kunne ikke lagd dem bedre selv, sa fagjurymedlem Britt Kåsin.

Håndlaget tradisjonskost

Raspeball, eller komle, klubb, ball eller kompe er ekte, norsk tradisjonskost. Konsistens, tilbehør og om de er fylt med flesk eller ikke, kan variere fra bygd til bygd. Signes Raspeball holder til i Førde, og har siden 1995 trillet raspeballer til lokale butikker, hotell og kafeer.

Signes raspeballer blir laget av poteter fra Toten, norsk hvete- og byggmel, Hoff potetflakes og svineflesk fra Fatland. I løpet av et år produserer Signe Raspeball mellom 80–100 tonn raspeballer, og har en omsetning på fem millioner kroner.

– Jeg har virkelig lagt sjelen min i raspeballene, så du kan tenke deg at jubelen sto i taket når jeg fikk den gledelige nyheten. Raspeballene har en helt spesiell plass i hjertet mitt, og alle er håndlagde, sier gründer og daglig leder Signe Nydal i Signes Raspeball, som håper at Spesialitet-merket kan bidra til at enda flere oppdager raspeballen, i flere deler av landet.

Annonse
Annonse