Per Sandberg

SPISER MINDRE FISK: Den norske befolkningen spiste 13 prosent mindre fisk i 2016 enn i 2012. Det er spesielt de yngre som velger bort fisk og sjømat. (Foto: Marius Fiskum)

10 millioner til fiskeløft

Barn og unge spiser mindre sjømat enn tidligere. Fiskeriministeren gir 10 millioner kroner til de som kan bidra til at flere unge spiser fisk og sjømat.

Publisert Sist oppdatert
I 2016 spiste nordmenn 7 prosent mindre sjømat enn året før. De siste fire årene har det vært en gradvis nedgang, og i 2016 spiste vi 13 prosent mindre fisk enn vi gjorde i 2012. Spesielt den yngre delen av befolkningen spiser mindre fisk og sjømat.Det viser tall fra forbrukerpanelet , som analyserer norske husholdningers innkjøpsvaner.- Det er en utvikling vi må ta på alvor, sier Renete Larsen, administrerende direktør i Hun tror fisk og sjømat må synliggjøres på lik linje med andre produkter, som ferdigmat, rødt kjøtt og godteri.Ifølge Helsedirektoratets kostholdsråd bør hver nordmann spise 400-450 gram ren fisk i uka.- Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 fra 2015 viser at norske 8. klassinger spiser 168 gram fisk per uke. Det er langt mindre enn myndighetenes kostholdsråd. Til sammenligning spiser de samme elevene 210 gram søtsaker og 743 gram rødt kjøtt hver uke, sier ansvarlig for , Sara Møllebakken.Også fiskeriminister Per Sandberg er bekymret over det faktum at færre unge spiser fisk og sjømat. Nå vil han snu trenden og gir 10 millioner til de som kan bidra.- Vi spiser for lite fisk. Sjømat er bra for helsa, og barn og unge som spiser for lite sjømat kan gå glipp av viktige helsefordeler. Men vi kan ikke spise mat bare fordi det er sunt, det skal også smake godt! Derfor vil jeg bruke penger på tiltak og prosjekter der barn og unge lærer mer om råvarer og tilberedning, slik at de kan lage sjømaten de selv vil ha. Gi barna fisk, sier fiskeriminister Per Sandberg, i en pressemelding fra Under ordningen "Tilskudd til sjømattiltak" gir Nærings- og fiskeridepartementet støtte til prosjekter som er med på å øke sjømatkonsumet. Tiltak rettet mot barn og unge er prioritert.- Min erfaring er at barn er glad i fisk og sjømat, det er vi voksne som ikke er flinke nok til å sette det på menyen. Når barn får delta i matlagingen så er de mer positive til sjømat. Jeg vil at barna skal være sjømatambassadører i egne hjem, og da må vi investere i prosjekter som gir dem den kunnskapen de trenger, sier fiskeriministeren.Støtte vil bli delt ut i tre omganger, og det er derfor tre søknadsfrister på henholdsvis 1. mars, 1. mai og 1. september 2017.GFK NorgeNorges Sjømatråd.

Gi barna fisk!

GodfiskNærings- og fiskeridepartementet.

Prioriterer barn og unge

Powered by Labrador CMS