GMO-BASMATI: Mattilsynet har først og fremst tatt prøver av importerte produkter som inneholder mais, soya og ris, siden det er disse plantene som genmodifiseres oftest. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Ulovlige GMO i en av elleve prøver

Publisert: 19. september 2016 kl 15.51
Oppdatert: 19. september 2016 kl 15.51
Alt i alt tok Mattilsynet 134 prøver av mat, fôr og såvarer i fjor. Tilsynet fant ingen ulovlige genmodifiserte organismer i fôr eller såvarer, men altså fem tilfeller i de 55 prøvene av mat.

– Lav forekomst

Alle funnene ble gjort i importerte matvarer: Maismel, maisnudler, proteinrik brownie, te smaksatt med puffet ris og basmatiris. De fem produktene ble fjernet fra markedet. – Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet. Tilsynet sjekker der risikoen er størst, slik at funnprosenten ikke er overførbar til andre matvarer.

Importører mangler rutiner

Tilsynet fastslår samtidig at importørene må bedre rutinene sine for å unngå å få inn genmodifiserte produkter. Bare 12 av 32 hadde gode nok rutiner. – Dette er et klart dårligere resultat enn i 2014. Det varierer noe fra år til år hvor Mattilsynet tar prøver, så tallene er ikke helt sammenlignbare, sier Inga Torp Nielsen.

Sporforurensning i soyafôr

Over 40 prosent av mat- og fôrprøvene inneholdt små sporforurensninger av genmodifisert materiale. Spesielt i fôr av soya er det ofte slik forurensning. Reglene tillater 0,9 prosent sporforurensning hvis den er utilsiktet og uunngåelig. I dag er det ingen genmodifiserte mat- eller fôrvarer som er godkjent i Norge.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb