Tine

DYPFRYST: Findus skal videreutvikle metodene for å fryse grønnsaker.

Millioner til kjøtt og grønnsaker

Landbruk og matindustri får 90 millioner kroner til å utvikle ny kunnskap og teknologi.

Publisert Sist oppdatert
– Kontinuerlig forskningsinnsats over generasjoner og mye ny kunnskap fra sektorens forskningsmiljøer har vært en viktig bidragsyter til at norsk landbruk kan vise til høy vekst i produktiviteten. Dette er en utvikling som vi ønsker skal fortsette, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.Nå har Bionær i Noregs forskningsråd, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og ordningen med forskningsmidler over Jordbruksavtalen tilsammen gitt 90 millioner kroner til 15 innovasjonsprosjekter i næringslivet.Flere av prosjektene ligger i industrien. Findus leder et prosjekt der målet er å utvide sortimentet av dypfryste grønnsaker og videreutvikle metodene og dokumentasjonen av næringsinnhold og kvalitet.Grøntnæringen anslår 30 prosent svinn på rotgrønnsaker i løpet av lagringen. Toten Kålrotpakkeri prøver å redusere svinn av kålrot, gulrot og sellerirot med 10 prosent.Tine eier et prosjekt for å produsere melkebaserte produkter med stabilt økt innhold av vitamin K2. Det bygger på produksjon av K2 i melkesyrebakterier, og er aktuelt fordi EUs matbyrå Efsa har godkjent at K2-innhodlet kan deklareres med helsepåstand om positive effekter på beinhelse.Og i kjøttbransjen skal Nortura bruke målinger med nær infrarødt lys, NIR, for å redusere svinnet og sikre trygge produkter. Animalia, på sin side, er ansvarlig for å utvikle målemetoder for sortering og genetiske markører for rånelukt, og også lage programvare for å vurdere risikoen for listeria.

Dypfryste grønnsaker

Kålrotsvinn og K2

Råne og listeria

Powered by Labrador CMS