JENTER MANGLER MEST: Unge gutter spiser mer, også mer kjøtt, enn unge jenter, og får dermed mer jern. (Foto: Nortura)

Kjøtt-påminnelse i jernuke

Publisert: 19. april 2016 kl 15.36
Oppdatert: 19. april 2016 kl 15.36
Verdens helseorganisasjon, WHO, markerer «World Iron Avareness Week» fra 18. til 24. april. – Jernmangel er en av verdens mest utbredte mangelsykdommer, og er også et helseproblem i Norge. Dersom du ikke er bevisst, risikerer du å få for lite jern i kosten, særlig om du spiser lite, peker Nortura på i en pressemelding.

– Kjøtt er vinneren

– I en tid hvor mange reduserer forbruket av rødt kjøtt, er det grunn til å komme med et obs omkring de positive sidene ved kjøtt, som for eksempel jern, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn. Grovt brød og andre grove kornprodukter er den matvaregruppen som gjennomsnittlig gir mest jern. Kjøtt og kjøttprodukter følger som nummer to. – Men jern fra animalske matvarer som kjøtt og egg blir mye bedre nyttiggjort i kroppen enn jern fra plantematvarer som kornprodukter og grønnsaker, fortsetter Kringlebotn hos Nortura. – Dermed er jern fra kjøtt kanskje den egentlige vinneren i jern-regnskapet, hevder hun.

Utbredt i Vesten

Ifølge WHO er jern det mineralet som det er vanskeligst å få nok av gjennom kosten. I tillegg til å påvirke mange barn og gravide i utviklingsland, er jernmangel den eneste næringsstoffmangelen som også er betydelig utbredt i den vestlige verden. De som spiser lite, kan ha problemer med å nå det anbefalte jerninntaket. Kvinner, unge jenter, barn, eldre og syke er mer utsatt for jernmangel enn menn. – Kvinner spiser mindre mat enn menn, mens jernbehovet er vesentlig høyere. Og kvinner spiser betydelig mindre rødt kjøtt enn menn her i landet. Dette er et helsemessig paradoks, sier Åse Kringlebotn.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb