Annonse

Kjempe-Yes mest lest i 2016

Men aller mest lest: En liten melding fra mai om hvordan ismaker Dario De Simone var på jakt etter resepten på den gamle Drammens Is-favoritten Kjempe-Yes. Han ville lage is så tett på originalsmaken som mulig til Elveløpet i Drammen 4. juni.

Her er resten av ti på topp-listen:

2. Tine vant mot Synnøve igjen

Krangelen mellom Tine og Synnøve Finden om Kongsgård-osten, som Finden omtalte som «av jarlsbergost-type», har preget nyhetsbildet i næringsmiddelindustrien i 2016. Mest lest av de mange omtalene av saken hos Matindustrien var meldingen fra februar om at Tine vant i Follo tingrett og at Synnøve Finden måtte ut med 820.000 kroner.

Saken endte for øvrig med forlik i desember. Det innebærer at Synnøve Finden ikke vil markedsføre og distribuere osteprodukter ved bruk av «jarlsbergost-type» eller lignende betegnelser.

 

3. NNN: Orkla svekker seg

Orkla Foods Norge bestemte seg for å legge ned Gimsøy Kloster i Skien. NNN-leder Jan Egil Pedersen var svært skuffet.

– Vi forstår at Orkla har behov for en strategi for å utvikle konsernet videre, men det å flytte produksjonen ut av Norge, vil gjøre Orklas merkevare mindre norsk, og vil gjøre Orkla mer sårbar på sikt som en stor norsk merkevareaktør, sa Pedersen i mars.

Orkla-styret fattet også en intensjonsbeslutning om å flytte produksjonen av Idun sennep, ketchup og dressing fra Rygge til Fågelmara i Sverige. De planene ble skrinlagt i mai.

4. Vågå får ikke bruke «Charlottes»

I 1992 lanserte Anne Charlotte Johansen Bjerke det som på hjemmesiden omtales som Norges første gourmetiskrem. Vågå Iskremproduksjon hadde tatt over og laget iskremen. Men det ville Bjerke ha slutt på. Hun ville ha tilbake varemerket Charlottes Iskrem.

I september fastslo Oslo tingrett at iskremsalget til Vågå Iskremproduksjon var et brudd på varemerkerettigheten til Bjerke. Selskapet hadde ikke hatt rett til å bruke varemerket etter 11. august, da avtalen om å bruke det ble oppsagt, ifølge retten.

5. Misfornøyde med seterjuks

Sommeren er setersesong. Men det er ikke alle fjell- og seterproduktene som kommer fra fjellet.

I juli fortalte Matindustrien hvordan Norsk seterkultur søkte om å få beskyttet «setersmør» og reagerte på falske «seter-» og «fjell-»-produkter.

– Stadig flere kommersielle aktører selger produkter som om de er fjell- eller seterprodukter, uten å ha noen faktisk tilknytning til hverken seter eller fjell. Det er jo rett og slett misbruk av begreper, sa prosjektleder Katharina Sparstad i foreningen Norsk seterkultur.

6. Nå kommer påske-priskrigen

Før jul i 2015 nådde priskrigen på matprodukter tidligere uante høyder. Men de lave prisene i dagligvarekjedene tok av til påske, også.

– Jeg har aldri sett smågodtpriser lavere enn dette, sa Thomas Robertsen på Rema Tollnes i Skien i mars.

7. Piratkopiert emballasje på avveie

Matjuks har vært en gjenganger i bransjen. Blant annet holdt Teknologisk Matforum TeMa-dag om emnet i september.

Aller mest lest av stoffet om matjuks på Matindustrien.no var en nyhet i november. Da var en stor norsk matprodusent er fortvilet fordi piratkopiert emballasje med falske produkter kunne være ute i butikkene.

En østeuropeisk fabrikk hadde produsert 100.000 piratkopier av emballasjen til et produkt som bare er beregnet på det norske markedet.

8. Tarmkreft – nå også fra fet fisk

Det vakte voldsom oppsikt og svært skarpe reaksjoner mot både forskerne og mediene da WHOs krefteksperter i 2015 plasserte prosessert kjøtt i samme kreftfare-kategori som asbest, plutonium og tobakk.

I juli presenterte så forskere ved Nofima og NMBU resultater som kunne tyde på at både laks og kylling lagde flere farlige forbindelser under fordøyelsen enn storfekjøtt.

9. Navnekrangel i retten

Den første meldingen om navnekrangelen mellom Vågå Iskremproduksjon og Anne Charlotte Johansen Bjerke, fra august.

10. GFSI – nødvendig for alle?

Teknologisk Matforum har en trofast medlemsskare som stiller opp på jevnlige TeMa-dager for å bli oppdatert og lære mer.

Helt på tampen av året kom arrangementet som både sørget for breddfullt møterom og flere lesere enn noen av de andre, da forumet stilte spørsmålet om hva bransjen kan vente etter at Rema 1000 bestemte seg for å kreve GFSI-sertifisering av alle leverandørene sine.

Mer om den TeMa-dagen kan du lese i papirutgaven av Matindustrien, i nummer 1 2017.

Matindustrien dekket også årets hovedbegivenhet for trygg mat, Food Safety Conference i Berlin i mars, både på nett og på papir.

 

 

 

Annonse
Annonse