Annonse
DYRERE: Mange produkter er blitt dyrere i butikkene i juli. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Kjedene skrur opp prisene

1. juli justerte dagligvarekjedene prisene. På noen produkter er endringene store. Ifølge kjedene er det fordi de lave prisene fra priskrigen i vår, er tilbake til normalen. Smågodtprisene mangedoblet seg for eksempel etter påske.

Tunfisk-dobling

E24 trekker frem blant annet tunfisk i vann, som har gått opp fra 8,90 til 18,10 kroner for to bokser hos Kiwi, og en liten pose ostepop, opp fra 11,90 til 21,90 hos Coop Prix.

– Prisene kan oppleves som litt høyere på grunn av særlig stor priskonkurranse i år og generelt lavere kampanjeaktivitet om sommeren, sier Ingrid Solberg Gundersen, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, til E24.

Hermetikk, godterier, majones og frukt er blant varene som blir dyrere. Prisendringer fra leverandørene, landbruksoppgjøret og den svekkede kronen trekkes frem som andre grunner til prisøkninger.

Dale peker på kjedene

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale mener at det er kjedenes egen inntjening som er den viktigste forklaringen på prisstigningen.

– Kjedene kan prise som de vil, men de bør være ærlig med kundene sine om hvorfor prisene øker, og det er altså for å bedre egen bunnlinje, sier en opprørt Dale til NTB.

Provosert minister

Han kaller jordbruksoppgjøret det billigste på 10 år. – Når enkelte varer går opp med 100 prosent og kjedene skylder på jordbruksavtalen, så blir jeg provosert, sier han.

Den største prisendringen i jordbruksoppgjøret var at gjennomsnittsprisen på poteter økte med 15 øre, forteller NTB.

Annonse
Annonse