Nofima

EU-PENGER: Trond Møretrø og Solveig Langsrud i Nofima har fått EU-midler til å forske for å redusere forbrukeres risiko for å bli syke av mat. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)

Hjelper europeere med kjøkkenhygienen

60.000 europeere ble syke julaften på grunn av dårlig kjøkkenhygiene. Nofima-forskere skal lede arbeidet med å få ned tallene.

Publisert Sist oppdatert
Nesten 40 prosent av de matbårne sykdomsutbruddene skyldes forhold som forbrukeren rår over. Men forskningen har stort sett dreid seg om hva matindustrien kan gjøre for å bedre mattryggheten.Sykdom og dødsfall på grunn av dårlig kjøkkenhygiene er vanligere i andre europeiske land enn Norge, spesielt i land som har Salmonella og høyere forekomst av Campylobacter.Likevel er det sannsynlig at også norske forbrukere har vaner som gjør at de kan bli eksponert for sykdomsfremkallende bakterier, virus eller parasitter.‒ Matindustriens anstrengelser hjelper lite dersom det likevel svikter hjemme på kjøkkenbenken. Vi starter nå et forskningsprosjekt som skal gi forbrukene kunnskapen og verktøyene de trenger for å oppbevare og lage mat hjemme på en tryggere måte, sier prosjektleder Solveig Langsrud hosNofima på Ås.EU har gitt Nofima midler til prosjektet Safeconsum E. 31 partnere i 14 land i Europa skal bidra til redusert helsefare fra matbårne sykdommer. De har fått 9,5 millioner euro til rådighet over fem år.Forskerne skal studere hva som faktisk er matlagingsvanene til forbrukere over hele Europa. Og når vanene ikke samsvarer med myndighetenes råd, vil de finne ut av hvorfor.I forskningsteamet er det både naturvitere, teknologer, mikrobiologer, sosiologer, arkitekter og designere. Målet deres er å gjøre det enklere for folk å gjøre ting riktig på kjøkkenet.For å oppnå det skal de finne ut av hvordan myndighetene kan skreddersy informasjonen så den når inn til forbrukernes bevissthet, utvikle dataspill om kjøkkenhygiene og designe kjøkkenutstyr som legger til rette for bedre hygiene.I Norge er det også med forskere og utviklere fra Høgskolen i Oslo og Akershus, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Designit, Keep-it og Ikea.‒ Nettopp dette tverrfaglige samarbeidet synes jeg er spennende med prosjektet. Når vi samarbeider på tvers av fag, kan vi få til mye. Det har jeg erfart i tidligere prosjekter, og det gjør denne forskningen lovende, sier Langsrud.Spesielt glad er hun for at store næringsaktører som Ikea, Unilever og Grundig-eieren Arçelik er med på laget.

Dårlige kjøkkenvaner

Følger ikke rådene

Har med næringen

Powered by Labrador CMS