Nortura

FOR MYE A: Industrien vil bruke mer lever i leverposteien, men norsk svinelever inneholder for mye vitamin A. (Illustrasjonsfoto: Nadin Martinuzzi, Brodogkorn.no)

Forsker på A-vitamin i leverpostei

Nortura og Orkla skal være med og forske for å få mindre A-vitamin i leverposteien.

Publisert Sist oppdatert
Stort sett er det prosjekter i regi av forskjellige forskningsinstitusjoner som har fått tildelt forskningsmidler for jordbruk og matindustri. Men Animalia samarbeider med Norgesfôr, Felleskjøpet, Nortura og Orkla Foods om et leverpostei-prosjekt.Norsk svinelever inneholder mye vitamin A. Industrien ønsker å øke leverandelen i leverpostei for å øke jerninnholdet. Dette vil på den andre siden øke innholdet av vitamin A, som allerede er bekymringsfullt høyt i leverpostei, forklarer Landbruksdirektoratet.Norsk svinelever har dobbelt så høyt innhold av vitamin A som dansk og svensk lever, og ligger fire ganger høyere enn amerikansk og kanadisk.Animalia skal utrede årsaken til dette. Målet er å redusere vitamin A-innholdet i norsk svinelever til minimum svensk og dansk nivå, for å sikre at norske næringsmiddelbedrifter fortsetter å bruke norske råvarer. Samtidig skal grisens helse ivaretas.

Vil bruke mer lever

Norske råvarer

Powered by Labrador CMS