skinke

– Kreftfremkallende, mener WHOs krefteksperter. – Det er luft, sol og skiftarbeid, også, kvitterer kjøttbransjen.

WHO: Kjøtt som asbest og tobakk

Verdens helseorganisasjon plasserer prosessert kjøtt i samme kreftfare-kategori som asbest, plutonium og tobakk.

Publisert Sist oppdatert
International Agency for Research on Cancer, som er WHOs spesialister på kreftforskning, klassifiserer nå bacon, skinke, pølse og annet prosessert kjøtt som kreftfremkallende stoffer i gruppe 1. Grunnen er sammenhengen med tarmkreft, ifølge en ny rapport.Gruppe 1 er den samme gruppen som arsen, asbest, alkohol, plutonium og tobakk er plassert i. Rødt kjøtt er plassert i det som kalles gruppe 2A, som «sannsynlig kreftfremkallende», men har også helsefordeler, peker forskerne på.Det er røyking, speking, salting eller tilsetningsstoffer som øker faren for kreft, ifølge BBC. Også tilberedning ved høy temperatur kan øke kreftfaren.Klassifiseringen betyr likevel ikke at det er like farlig å spise bacon som å røyke. Ifølge ekspertene øker 50 gram prosessert kjøtt om dagen, faren for tarmkreft med 18 prosent.– For en enkeltperson er faren for å utvikle tarmkreft på grunn av spising av prosessert kjøtt, liten, men risikoen øker med mengden kjøtt som spises, sier Kurt Straif i WHO.Kjøttbransjen avviser funnene, og peker på studier som viser at vegetarianere rammes av tarmkreft like ofte som kjøttspisere.– Kjøtt er et av 940 stoffer som IARC har sett på og funnet ut at fører med seg mer eller mindre teoretisk fare. Bare ett stoff, et kjemikalie som brukes i yogabukser, er erklært ikke å forårsake kreft, sier Betsy Booren, forskingsdirektør i det nordamerikanske kjøttinstituttet, ifølge avisen The Guardian. Luft, sol, aloe vera, kaffe og skiftarbeid er blant tingene som er på kreftlistene, sier hun.

Rødt kjøtt «sannsynlig kreftfremkallende»

18 prosent økt risiko

Kjøttbransjen: – Data-tortur

Teksten er korrigert 21.7.16
Powered by Labrador CMS