Nina Sundqvist

Fenalåret er på vei ut i Europa, og gjerne med beskyttelse fra EU.

Fenalår søker EU-beskyttelse

Fenalår fra Norge søker europeisk beskyttelse på linje med parmaskinke, roquefort og champagne.

Publisert Sist oppdatert
– Vi har sendt søknaden til EU for å få Fenalår fra Norge inn i den europeiske mateliten, og beskyttet som nasjonal matskatt på linje med Parma-skinke og Pata Negra-skinke. Det er en herlig dag for norsk spekemat og matkultur, sier adm.direktør Nina Sundqvist i Matmerk.I Norge er fenalåret beskyttet. Men etter at Fenalår fra Norge har begynt å eksportere til Frankrike og Sveits, er det viktig å sikre seg mot kopiering og juks også i det europeiske markedet. Matmerk har sendt søknaden på vegne av ni norske fenalårprodusenter.– Det kan ta opp mot to år før EU har behandlet ferdig søknaden. EU stiller strenge krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet for å oppnå denne formen for juridisk beskyttelse, sier Nina Sundqvist.– Vi er særdeles optimistiske fordi vi har dokumentert at fenalår er et unikt norsk produkt, at produksjonsmåten og kvaliteten har lang autentisk historie og at det har et sterkt omdømme i Norge. Fenalåret er et produkt som går tilbake til vikingtiden, og som har skriftlig dokumentasjon siden middelalderen, sier hun.– Eksportsatsingen til Frankrike og Sveits har vært helt avhengig av å kunne bruke det kvalitetsstempelet en Beskyttet Betegnelse gir som salgsargument. I motsetning til de fleste nordmenn, vet franske forbrukere og kokker hvilken kvalitetsverdi og hvor mye arbeid som ligger bak å få lov til å bære denne lille logoen. Kan vi få bruke EUs logo og stempel i det europeiske markedet, styrker det produktet og lover godt for fremtidig eksport av Fenalår fra Norge.Fra før av er Tørrfisk fra Lofoten det eneste norske produktet som har klart å få en slik beskyttelse i EU.

To års behandlingstid

Optimist

Powered by Labrador CMS